теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Финансистът в моя джоб


1 гласа1007 прочитания

Няколко мобилни приложения, които могат да ви помогнат да се справяте по-добре с бюджета си

Воденето на бюджет не е особено приятна задача и много хора си я спестяват. Всъщност според проучване на GFK едва един от всеки десет българи следи внимателно всичките си разходи, а една трета внимават за тях само до известна степен. Около половината от българите обаче биха искали да научат повече за това как да управляват парите си. Ако и вие сте един от тях, добрата новина е, че с развитието на технологиите днес е по-лесно от всякога да се справите с купищата числа, при това само с няколко докосвания на телефона си.
 
Приложенията за управление на личните финанси за различните мобилни платформи са неизброими, като огромна част от тях са и безплатни. С разпространението на смартфоните в България пък постепенно се появяват и специално направени за местния пазар приложения както от независими разработчици, така и от финансовите институции. Ориентирането сред възможностите може да бъде почти толкова трудна задача, колкото и следенето на личните ви финанси, но ако имате ясна идея какво искате да постигнете, изборът може да бъде значително по-лесен. Ето и някои от най-популярните безплатни решения.
 
Управлявай ефективно
Едно от най-популярните приложения за лични финанси в интернет е Mint. С него можете да съберете на едно място информацията за всичките си лични сметки и инвестиции, така че да можете лесно да проследявате колко харчите и да изготвите собствен бюджет. Приложението дава възможност да си поставяте и различни финансови цели, за които да работите – от погасяването на задължения по кредитни карти до спестявания за закупуване на жилище. Включена е и опция за известявания за дължими плащания по сметки. "Работите здраво за парите си. За щастие не се налага да работите здраво и за управлението им", гласи един от рекламните слогани на Mint. Анализаторите от Wall Street Journal пък отбелязват, че приложението предоставя на потребителите си "най-добрите онлайн инструменти за лични финанси". Приложението се предлага безплатно за iOS, Android и Windows.
 
Още по-добър бюджет
Дори и най-старателно планираните бюджети обаче могат да бъдат усъвършенствани. Въпросът е в това да откриете тези точки, по които можете да постигнете подобрение, и да направите съответните промени. Точно това си поставят за цел създателите на LearnVest. "Никой не започва да тренира за маратон с 26-километрово тичане. Трябва да си поставите цел, за която можете да работите с времето", обяснява Дейвид Блейлок, дипломиран финансов консултант (Certified Financial Planner, CFP) от LearnVest Planning Services  – компания за финансово планиране, която изследва потребителските навици на хората и им помага да организират и оптимизират разходите си, за да постигнат определени финансови цели. Платформата е достъпна за iOS и в уеб базиран вариант. Основната й версия е безплатна, като при желание може да се добавят различни консултантски услуги, за които потребителите заплащат различни месечни такси, започващи от 19 долара, отбелязват от PC Magazine.
 
Плащай лесно
Ако пък искате лесно да организирате дължимите си плащания и да държите под око наличностите по банковите си сметки и карти, едно от препоръчваните решения е Check. Подобно на редица други приложения Check също ви позволява да обедините информацията за всичките си спестовни и инвестиционни сметки и да се ориентирате по-лесно в морето от числа. Можете също така да обвържете дадена сметка с определено повтарящи се плащания – например по кредитни карти, за комунални услуги, вноски по застраховки или по заеми, като следите в реално време баланса си и получавате напомняния за дължими плащания.

Сред най-харесваните функционалности на приложението е това, че след като свържете месечните си задължения с банковите си сметки, Check ви дава възможност да ги погасявате бързо и удобно, без да ви се налага да посещавате десетки сайтове. Всъщност можете дори да автоматизирате процеса и да оставите приложението да се погрижи за своевременното им погасяване. Важно е да имате предвид, че за изпълнението на предварително зададените плащания са необходими няколко дни, така че настройте плащанията за по-ранна дата. Приложението е налично за Android, iPhone, Windows Phone, както и онлайн.
 
Организирани и на път
Предизвикателството да останете наясно с бюджета си се усложнява още повече, ако често ви се налага да пътувате. Особено пък ако е по работа и трябва да разграничавате личните от служебните си разходи. Елегантно решение, което би могло да ви помогне в тези ситуации, е Expensify. Приложението проследява разходите ви, позволява сканиране на касови бележки и въвеждане на информация за банкови и кредитни карти. Ако пътувате с автомобил, можете дори да въведете информация за изминатото разстояние и времето, прекарано на пътя. Функцията Smart Scan пък ви дава възможност директно да снимате касовите си бележки, след което те автоматично се разчитат от програмата и се добавят към разходите. Expensify е налично за притежателите на iPhone, iPad, мобилни устройства с Android, Windows Phone и BlackBerry.
 
Инвестирай като милиардер
Интересна възможност за тези, които биха искали да почерпят опит от най-успешните инвеститори в света, е iBillionaire. Приложението се появява като продължение на създадения през октомври 2012 г. iBillionaire Index на фондовата борса в Ню Йорк, който проследява и измерва представянето на инвеститори милиардери като Уорън Бъфет, Карл Айкан и Джордж Сорос. С мобилното приложение можете не просто да следите движението на индекса, но също така и да получавате известия всеки път, когато някой от включените в него милиардери купува или продава акции, като сравнявате портфолиото им с вашето собствено. Предвидени са и нотификации за регулярната информация, която инвеститорите подават до американските регулатори. Все пак имайте предвид, че тя е дължима в срок до 45 дни след края на съответното тримесечие, така че докато стане публична, може вече и да не е актуална. "Фондовият пазар е волатилен", разказва пред Business Insider съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията iBillionaire Раул Морено. "Като инвеститор взимате решения дали да купувате, да продавате или да изчакате. Една от мисиите ни е да помогнем на инвеститорите да вземат тези решения, затова се запитахме кой бихте искали да ви помогне с решението. В един идеален свят бихте искали най-добрите от индустрията да ви направляват през този процес", обяснява той.

Източник: www.capital.bg

Сравнете всички оферти за спестовни сметки

Свързани ключови думи