„И заживели щастливо и богато...“ – вероятно и най-закоравелият песимист тайно се надява неговата лична приказка да завърши по този начин. Но дори и да сте убедени, че любовта побеждава всичко, не е излишно да й помогнете като се обърнете внимание на един доста по-прозаичен аспект от живота – финансите. Все пак, сред 3-те топ причини за развод са финансовите проблеми на двойката. Ето някои основни въпроси, върху които да помислите във всеки етап на взаимоотношенията – от първите срещи до създаване на семейство.

1.    Първи срещи

Пеперуди пърхат в стомаха ви, когато се видите. Времето се точи мъчително, когато не сте заедно... И никак не ви се занимава с прозаични теми, като пари, например. Но за да продължи вашата приказка, адресирайте поне следното:

-    Кой ще плати вечерята?

На пръв поглед въпросът за „сметката“  и като цяло  за общите забавленията изглежда маловажен на фона на бурните емоции. Все пак е разумно да го уточните с половинката, за да избегнете излишни  недоразумения. Например, „тя“ очаква той винаги да плаща, а „той“ е убеден, че равнопоставеността на половете означава и делене на разходите. Ако не обсъдите въпроса, пътят до разочарованието е на една „вечеря“ разстояние.

-    Различните финансови възможности

Тази ситуация е често срещана и изисква такт, компромиси и здрав разум. Няма нужда да се опитвате да достигнете финансовото ниво на половинката, като затъвате в заеми, например. По-добре поговорете и намерете общи допирни точки. Пък и има достатъчно варианти за безплатни или по-евтини забавления – разходка в парка, вечеря вкъщи на свещи, екскурзии от сайтове за колективно пазаруване и т.н.

-    Финансови нагласи и навици

Добра идея е да си отваряте очите за финансовите навици на новата ви половинка. Не казваме, че трябва на първата среща да разпитвате за наличността по банковата сметка и колко деца иска да има. Но наблюдавайте дали обича да пилее парите си, без да се замисля, дали е хазартна натура или проявява поне някаква отговорност по финансовите въпроси.

2.    Живот заедно

Вече не само четките ви за зъби обитават една чашка.  Решили сте, че не можете да преживеете и нощ без любимия човек. Затова преминавате и към следващата сериозна стъпка: живот заедно. 

-    Кой за какво плаща?

Сметки, пазаруване, наем – битът навлиза в сферата на любовта. Още в началото се разберете (и ако трябва оформете писмено) как ще похождате към общите разходи и отговорности. Добре е да си направите общ бюджет или подробен списък с разходите и се уточнете кой и как ще ги поеме. Повярвайте, общата формулировка „всеки ще пазарува и плаща каквото трябва и когато може“ не върши добра работа. Не е все едно за джоба ви, в случай че половинката ви купува само кисело мляко, а вие плащате наема и парното. Още по-лошо е, ако тайно сте се надявали да стане точно обратното.

-    Внимателно с кредитите!

Любимият човек се нуждае от пари, решили сте да направите голяма обща покупка – има хиляди  причини да изтеглите кредит. Но трябва да сте наясно, че ще го плащате вие, независимо при кого или за какво са отишли парите. И независимо от това дали все още сте заедно с половинката или всеки е поел по различен път. Същото се отнася и ако сте се съгласили да станете поръчител по кредит, взет от вашата половинка.

3.    „Заедно в добро и зло, богатство и бедност ...“

Вече официално сте семейство, мечтаете за щастлив живот и детски усмивки. Добре е, ако вече сте натрупали съвместен опит по финансовите въпроси и ги обсъждате редовно като двойка. 

-    Семеен  план за вашите пари

Приемете го -  няма как да постигнете семейно разбирателство без „чисти сметки“. Още в самото начало изяснете финансовия модел на вашето домакинство и си направете бюджет. Има различни подходи: обща семейна сметка за покриване на разходите, „който печели, той плаща“ или поделяте разходите в определена пропорция. Но справянето с ежедневните харчове не е достатъчно. Заедно съставете семейна „житейска“ карта и обсъдете заедно как да финансирате целите си. Звучи просто, но изисква много, включително и разбиране за различията помежду ви. Например, за вас е ценно да имате хубав дом, за половинката ви да пътува, а пари и за двете няма. Време е и да помислите за общи спестявания и как точно да го направите. Полезна ще ви е нашата статия „План за вашите спестявания“. (http://www.semeinifinansi.bg/tvoite-pari/plan-za-vashite-spestyavaniya)

-    Говорете си!

Има множество въпроси, които могат да се окажат „препъникамък“ в личните взаимоотношения – от децата до начина, по който половинката ви харчи пари, просто защото е „щурец“, а вие сте „мравка“, например. Добър вариант е да си създадете традиция за редовни „финансови срещи“, по време на които на чаша вино да обсъждате финансовите въпроси открито и да търсите приемлив за двамата вариант. Помнете - в основата на съвместното ви добруване е комуникацията и толерантността.

Автор: Росица Вартоник