теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Финансовите компании очакват спад на лихвите


0 гласа798 прочитания

Те прогнозират и забавяне на дефлацията през първото тримесечие

Лихвите по кредитите и депозитите ще падат по-ускорено през първите три месеца на годината. Прогнозата е на компаниите от финансовия сектор, обобщена от Министерство на финансите. Повечето участници на пазара са категорични, че икономическият растеж от 3 % няма да има сериозен ефект върху ускоряването на кредитирането, съобщава БНР.

Компаниите от финансовия сектор очакват забавяне на дефлационния процес, което реално означава повишаване на цените. Експертите очакват подобряване на факторите, генериращи икономически растеж - например, намаляване на безработицата. В същото време междуфирмената задлъжнялост през първите три месеца на годината ще се увеличи.

Фирмите няма да държат парите си в банките, но домакинствата ще продължават да трупат спестявания, въпреки намаляващата доходност при депозитите.

Банкерите очакват "задържане на кредитирането" на същите нива. Впечатление прави все по-силното раздалечаване на очакванията за процентите по доларови депозити и кредити, което се дължи на поскъпването на долара и политиката на Федералния резерв.

Източник: www.economic.bg

Сравнете всички оферти за срочни депозити