теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Fitch потвърди IDR рейтинга на СИБАНК на "BBB+"


1 гласа3260 прочитания

В края на 2009 г. в рамките на годишния си преглед международната рейтинговата агенция Фич ( Fitch Ratings ) потвърди  дългосрочния рейтинг (IDR)  на СИБАНК   'BBB+'  От Фич оставиха непроменена и негативната перспектива. Краткосрочният рейтинг за възможност за неизпълнение (Short-term IDR) бе определен на 'F2', а рейтингът за подкрепа ( Support rating) е '2'.

IDR рейтингът на СИБАНК е най-високият възможен, който рейтинговата агенция може да присъди в България. Според Фич, рейтингите на СИБАНК за възможност от неизпълнение(IDR) и за подкрепа показват, че банката може да разчита, в случай на нужда, на силна подкрепа от Белгийската група KBC, която държи  81.7%  от акциите на СИБАНК ( рейтингът на KBC Bank  e 'A'/Стабилен). Негативната перспектива отразява дългосрочния рейтинг за чуждестранна валута на Република България, който е 'BBB-'.
 
През ноември, при оповестяването на стратегическия си план за развитие, групата КВС определи България като свой приоритетен пазар заедно с Белгия, Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Плановете на компанията-майка са да продължи с осъществяването на цялостната си стратегия за създаване на успешен банково - застрахователен модел в България между СИБАНК и ЗПАД ДЗИ, коeто също e собственост на КВС Груп.

Негативните последици от свиването на българската икономика, които водят до намаляване на продажбите и увеличаване на разходите по кредитите са аргументите на Фич при определяне на индивидуалния рейтинг на банката на ‘D/E’.