Фондация УниКредит, Българският червен кръст (БЧК) и УниКредит Булбанк откриха официално Центъра за домашни грижи, изграден в Смолян.

Освен в Смолян, център за домашни грижи е изграден и в Добрич, а общата стойност на двата проекта е 377 хил. лв., осигурени изцяло от Фондация УниКредит. Със средствата е осигурено функционирането на центровете в следващите две години. Изграждането на два центъра, в които квалифицирани специалисти ще полагат грижи за възрастни хора, останали сами вследствие на емиграция на близките и роднините си, започна през март тази година.

Изграждането на центрове за домашни грижи в Смолян и Добрич е част от мащабна програма „Миграция”, развиван от Фондация УниКредит в страните от Централна и Източна Европа. Програмата цели увеличаване на познаваемостта и подкрепа на всички проблеми, които миграцията създава.

„Благодарни сме на Фондация УниКредит, че застана зад нашата идея за създаване на Център за домашни грижи, чрез който можем да предложим на 51 възрастни хора в Смолян грижата, която им е необходима от квалифициран екип”, каза Д-р Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК.  Тя обясни, че Смолян е бил избран като град, в който да бъде изграден подобен център, защото регионът е сред най-засегнатите от миграционните процеси.

"С този проект УниКредит показва, че винаги е готова да подкрепи добрите проекти – както в бизнеса, така и в социалната сфера. Изграждането на центъра за домашни грижи в Смолян е най-доброто доказателство, че банката се придържа към мисията си да сме в подкрепа на местните общности, където работим”, каза Иван Гешев, регионален директор Банкиране на дребно на УниКредит Булбанк за Пловдив.

В България УниКредит е представена в България от най-голямата банка в страната УниКредит Булбанк, лизинговото дружество УниКредит Лизинг, компанията за потребителско финансиране УниКредит Консюмър файненсинг, както и УниКредит Факторинг.