теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Формират център за алтернативно решаване на спорове


6 гласа734 прочитания

В него ще се решават спорове и между фирми за бързи кредити и потребители

Пред представители на държавни институции и браншови организации, Национална асоциация за извънсъдебни спогодби (НАИС) представи своя проект - Център за алтернативно решаване на спорове НАИС ПРО. Центърът е първата подобна структура в България, която ще работи по хибриден модел за решаване на спорове между потребители и търговци. 

Така например, ако спорът се води между фирма за бърз кредит и неин длъжник, той  се отнася в помирителна комисия. Така се спестяват пари и на съда, и на фирмите, и на гражданите. Чрез новосъздадената комисия участниците (потребители и търговци) ще спестяват разходи, тъй като се предвижда да ползват онлайн платформа. Тя ще бъде ползвана от потребители от цялата страна. 

Един от главните проблеми при съществуващите помирителни комисии е, че често производството завършва без резултат, заради неявяване на търговеца. Това се дължи на доброволния характер при процедурата. От новосъздадената комисия се опитват да премахнат този проблем, осигурявайки на потребителите гарантирано участие на търговците, които са асоциирани членове. 

Национална асоциация за извънсъдебни спогодби (НАИС) е сдружение с нестопанска цел в частна полза.Нейни учредители са:

1)“Активни потребители“
2)Професионална асоциация на медиаторите в България (ПАМБ)
3)Асоциация за отговорно небанково кредитиране (АОНК)

Сравнете всички оферти за бързи кредити от небанкови институции

Свързани теми
Свързани ключови думи