теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Франсоа Оланд е новият президент на Франция


0 гласа1250 прочитания

Десницата, която тази нощ получи тежък удар, няма да бъде водена на парламентарните избори от своя лидер Никола Саркози

До късно през изминалата нощ френските социалисти празнуваха изборната победа на Франсоа Оланд за президент на страната. Той печели вчерашния втори тур на президентските избори във Франция с 51,7 на сто от гласовете, сочат данни на министерството на вътрешните работи след преброяване на 99 на сто от гласовете. Досегашният президент Никола Саркози получава 48,3 на сто от гласовете и става единайсетият европейски лидер, загубил властта от началото на глобалната икономическа криза през 2008 година.

След очакваното обявяване на името на Франсоа Оланд като новия президент на Франция центърът на Париж се промени. Стотици хора пееха по улиците и в метрото. Тълпи започнаха да се стичат към площада на Бастилията.

Като истинска рок звезда всяка стъпка на Франсоа Оланд беше следена непрекъснато от камерите и излъчвана на видеостени. От неговото заминаване от град Тюл, през летището в Бурже, до кацането на самолета му в Париж.

Неколкократно социалистът увери, че не одобрява строгите мерки на Германия за стабилизиране на еврото и обеща да инициира нова стратегия за икономически растеж в ЕС като го повтори и на площада на Бастилията: "Във всички столици, въпреки държавните и правителствени ръководители, има народи, които като нас се надяват и искат да приключат с икономиите и ограниченията".

Франсоа Оланд обаче напомни, че ако неговата партия не победи на предстоящите парламентарни избори, той трудно ще провежда своята политика: "Искам също да ви помоля да не се демобилизирате. Има още много работа идните месеци и най-вече дайте парламентарно мнозинство на президента на Републиката".

Десницата, която тази нощ получи тежък удар, няма да бъде водена на парламентарните избори от своя лидер Никола Саркози. Той обяви това по-рано снощи, сбогувайки се с привърженици след пет години управление в Елисейския дворец.

Автор: www.insmarket.bg