Те смятат да конкурират директно NYSE и Nasdaq

Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange) и Nasdaq може да имат съвсем скоро голяма конкуренция.

Група големи банки, брокерски фирми и пазарни мениджъри разкриха планове да обединят силите си и да започнат собствена борса, наречена Members Exchange, съобщава CNN.

Стартирането на новата борса, подкрепена от играчи като Bank of America Merrill Lynch, UBS, Citadel Securities и Fidelity Investments, подчертава дългогодишното разочарование от настоящата система. По-специално, брокерските фирми и маркет-мейкърите са недоволни от разходите, които водещи борсите налагат за достъп до доходоносни информационни канали, които се използват за наблюдение на цените на акциите.

Members Exchange, или MEMX, има за цел да промени борсовия бизнес, който е доминиран от само няколко малки играчи. Целта е да се опростят и намалят таксите чрез засилване на конкуренцията и увеличаване на прозрачността.

Сред останалите основатели на новата борса са Charles Schwab, E*Trade, Morgan Stanley и TD Ameritrade.

Members Exchange не планира да се конкурира с NYSE и Nasdaq в бизнеса с листване на акции. NYSE и Nasdaq редовно се борят помежду си за привличането на големи първични публични предлагания на компании от ранга на Uber и Lyft.

Въпреки че има много борси в САЩ, бизнесът е концентриран в ръцете на няколко мощни играчи.
Шестдесет и един процента от борсовите сделки се провеждат само на три борси през 2018 г .: NYSE, Nasdaq и CBOE, според проучване на TABB Group.

NYSE е начело с почти една четвърт от пазара. Още една пета отива при Nasdaq. Следващият най-близък играч е IEX Group, борсата, основана през 2012 г. 

И докато IEX бавно печели пазарен дял, MEMX може да успее по-бързо. Тя ще стартира с подкрепата на финансови гиганти, които могат да дадат значителен старт на бизнеса, коментират анализатори.

MEMX привлече 70 милиона долара в първоначален кръг от финансиране и се надява да добави нови инвеститори на по-късна дата, информира CNN Business. Групата планира да подаде документи в началото на годината в Комисията за фондовите борси и ценни книжа на САЩ (SEC), за да стане национална борса за ценни книжа.

Източник: www.economic.bg