Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация /IH&RA/ и Балканският алианс на хотелиерските асоциации /ВАНА/  по достоен начин отбелязаха успехите на българския туризъм и  много от техните награди през тази година са в България. Това съобщи Благой Рагин -  председател на БХРА, цитиран от БТА.

Наградите на IH&RA бяха връчени на 20 януари по време на 47-я конгрес на организацията в Белград.

Диамантените награди за лидери в туристическата индустрия на IH&RA бяха връчени от Гасан Аиди - председател  на организацията.

"Диамантен глобус за най-добър хотел на Балканите" получи "Гранд хотел Поморие" - наградата беше връчена на Йонка Янакиева - директор "Маркетинг и продажби" на хотела.

Това е първият независим хотел, който не е част от световна верига, получаващ тази висока награда, каза Янакиева. През 2009 година заетостта в хотела е била 65 процента, за тази - се очаква заетостта да се запази. Вместо да намаляваме цените, през 2010-а ще ги вдигнем и очакваме повишение на приходите с 25 процента посочи пред репортер на БТА Йонка Янакиева.

Наградата "Кристален глобус" - най-престижната световна награда за ресторантьорство, получи веригата "Нарру".

Призът "Балканска столица на културния туризъм" - за град Велико Търново, беше връчена на кмета на Велико Търново д-р Румен Рашев. Наградата "Най-добър СПА хотел на Балканите" е дадена на "Гранд хотел Велинград", а отличието "Най-добър градски хотел на Балканите" получи "Грандхотел Димят".

С грамота и почетен медал на конгреса беше удостоен Благой Рагин.

Ние вече вдигнахме имиджа на България чрез туризма, сега е ред на правителството да направи усилия за подобряване на инфраструктурата, каза пред журналистите Благой Рагин. Той посочи, че получените от IH&RA награди са "Еверест в туризма" и задължават много целия бранш.

Автор: www.economynews.bg