Мъж от град Патра предложи да изплати целия държавен дълг на страната си. Оказва се, че Артемис Соррас е притежател на 40 акции в злато от Ориенталската банка, която е предшественик на Националната банка на Гърция.

Всяка облигация е на стойност един път и половина от днешния дълг на Гърция. А общата стойност на всички акции е около 30 трилиона евро. Странната история започва през 2010 година, когато наяве излизат 40-те акции.

Тогава семейство Соррас се обръща към Националната гръцка банка, която ги информира, че стойността на акциите е нулева. От правния отдел не споменат нищо за факта, че стойността на акциите е в злато.

Акционерите обаче не се примиряват и учредяват дружество, чиято цел била със стойността на 4 акции да изплати гръцкия дълг, дълговете към банките на гръцките граждани, както и да създаде резерв за икономическото развитие на страната.

Миналата година акционерите дарили 4 акции на дружеството си и подали данъчна декларация за дарение. В този случай, Гръцката държава е длъжна да издаде квитанция за платен данък дарение, който бил около 13 милиарда евро. Шокирани данъчните служители препратили случая на министерство на финансите, на премиера и на финансовия министър, откъдето все още няма отговор.

Оказва се, че в началото на миналия век Националната Гръцка банка създава "Ориенталска банка". Години по-късно тя е изкупена, а ликвидацията й така и не е приключена. Експерти обясняват, че облигациите са били в злато и гарантът на всяка една акция е била Френската банка.

Източник: Insurance.bg