теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Гърция получи 23 млрд. евро и се издължи към ЕЦБ


0 гласа855 прочитания

Пред Атина вече не стои опасността от фалит

Тази сутрин Гърция е получила транш в размер на 23 млрд. евро от Европейския механизъм за стабилност, като това плащане направи възможно издължаването на страната към Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава АФП, цитирайки източник от гръцкото правителство. Атина имаше дълг към европейската институция в размер на 3,4 млрд. евро с падеж 20 август. 

От всички 23 млрд. евро 10 млрд. ще бъдат използвани за рекапитализация на гръцките банки, а останалите 13 млрд. евро ще бъдат насочени за покриване на дълга на южната ни съседка към ЕЦБ. 

Крайното решение за отпускането на първия транш на Атина дойде след като късно снощи Управителният съвет на Европейския механизъм за стабилност даде мандат за отпускане на третата финансова помощ за Гърция. Тя е в размер на 86 млрд. евро, като парите са предназначени за период от 36 месеца. Така пред страната вече не стои опасността от изпадане във фалит и тя ще има достатъчно средства, за да покрива задълженията си в срок.

Вчера (19 август) Германия даде зелена светлина за новата спасителна програма за Гърция. 454 депутати от Бундестага гласуваха за отпускането на 86 млрд. евро на южната ни съседка, 113 се обявиха "против", а 18 се въздържаха.

"Естествено, колеги, няма никаква гаранция за успех. Предвид факта обаче, че гръцкият парламент вече прие повечето от мерките за реформи, ще бъде безотговорно да не се възползваме от тази възможност за ново начало в Гърция", коментира пред народните представители финансовият министър Волфганг Шойбле преди вота.

С подписването на договора за нова спасителна програма Атина се съгласи на нови реформи и икономии. Сред тях е постепенното премахване на изключенията при ранното пенсиониране в страната, както и изготвянето на цялостен план за рекапитализация на банковия сектор в страната. Заедно с това южната ни съседка трябва да премахване отстъпките от ДДС, с които се ползват някои гръцки острови при продажбите на стоки и услуги, в срок до 2016 г.

Източник: www.econ.bg