теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Гърция разпродава банки, мини, пътища, пристанища


0 гласа923 прочитания

Правителството в Атина обяви в петък мащабна приватизационна програма, включваща раздържавяване на телекомуникации, инфраструктура и предприятия – пише БТА. Приватизациите трябва да донесат приходи в размер на 50 млрд. евро до 2015 г., за да може Гърция да покрие дълговете си, съобщават гръцките медии.

Пакетът от приватизационни мерки идва в момент, когато Гърция е подложена на натиск от страна на пазарите и рискува да не получи петия транш от заемите в размер на 110 млрд., отпускани от май миналата година на страната от нейните кредитори от еврозоната и МВФ заради огромната й задлъжнялост, коментират наблюдатели в Атина.

За тази година се очаква приходите от приватизации да възлязат на 2-4 млрд. евро, за 2012 г. тази сумасе изчислява на 5,5-7 млрд. евро, а за 2013 г. - на 4,5-5,5 млрд. евро. Тоест до 2013 г. правителството се надява в хазната да влязат 12-17 млрд. евро, а до 2015 г. да постъпят 50 млрд. евро.

Финансовото министерство очаква приходи в размер на 10-15 млрд. да дойдат от приватизации на компании и инфраструктура, а 25-30 млрд. евро - от разпродажба на недвижимо имущество.

Държавата смята да оттегли участието си в банки, енергетика, телекомуникации, хазартни залагания, пристанища, летища, автомагистрали, железници, мини, водоснабдяване, оръжейни фирми и недвижими имоти.

В банковия сектор се предвижда да бъдат разпродадени акции на АТЕбанк /Аграрната банка/ и Постбанк /Пощенската каса/, за да бъде повишена капиталовата им адекватност.

Концесионният договор на международното летище в Атина ще бъде удължен, а останалите летища ще бъдат отдадени на концесия.

Частично ще бъде приватизиран железопътният оператор Треносе, като 49 на сто от него ще бъдат продаден, а негово недвижимо имущество ще бъде отдадено на концесия. Договори за отдаване на концесия са предвидени и за автомагистралата Егнатия.

Стратегически инвеститори ще се търсят за двете водоснабдителни компании в Атина и Солун. Акции ще бъдат пуснати на пазара за държавната лотария.

Напълно ще бъде приватизирана държавната минна компания ЛАРКО.

Наред с това ще се преструктурират основни оръжейни предприятия, като ЕАС /гръцки отбранителни системи/, ЕЛВО /гръцка компания за военни автомобили/ и ЕАВ /гръцката авиационна промишленост/.

Стратигически инвеститор догодине се очаква да влезе и в гръцките пощи ЕЛТА.

Държавата смята да продаде 10 на сто от телекомуникационната компания ОТЕ и 17 на сто от Националната електрическа компания ДЕИ, но едновременно с това да запази стратигеческия си контрол над нея. В момента държавата притежава 51 на сто от акциите, но се предполага, че този процент ще падне под 34 на сто.

През 2012 г. ще бъдат разпродадени 33,4 на сто от хазартната компания ОПАП. Участието на държавата в газовата компания ДЕПА пък ще бъде намалено до 34 на сто.

Освен приватизации с цел намаляване на дълга програмата на правителството до 2015 г. предвижда и бюджетни икономии в размер на 26 млрд. евро, включително допълнителни мерки за икономии от 3 млрд. евро за тази година.

Целта е бюджетният дефицит да бъде сведен до около 1 процент от БВП в края на 2015 г. на фона на 15,4 процента през 2009 г. чрез намаляване на разходите от порядъка на 15,6 милиарда евро за периода 2011-2015 г. и увеличаване на приходите с около 10 милиара евро.

В областта на намаляване на разходите предвидените мерки, които ще бъдат уточнени подробно след Великден, включват преминаване към 40-часова работна седмица за държавните служители на фона на сегашните 37,5 часа, намаляване на заплатите в големите държавни предприятия и орязване на разходите за здравеопазване и отбрана.

Борбата срещу данъчните измами се очаква да осигури приходи, възлизащи на 1,5 процента от БВП.

Автор: www.darikfinance.bg
Свързани теми
Свързани ключови думи