теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Икономиката ни е подготвена за лош сценарий в Гърция


0 гласа1825 прочитания

Кризата няма да повлияе на нашия банков сектор, смята Даниел Митов

Българската икономика и банковата ни система са подготвени за лош сценарий в Гърция. Това заяви външният министър Даниел Митов пред БНТ.

„Трябва да кажем на нашите граждани, че една дори много тежка криза, която не пожелаваме на Гърция, няма да повлияе на нашия банков сектор, който е стабилен“, увери той.

По думите му българското правителство е взело мерки, за да гарантиране на стабилността, като износът се е пренасочил.

„Напоследък и правителството предприе всички мерки, така че да гарантира влоговете на гръцки банки, намиращи се в България. Там има много сериозна ликвидност”, добави първият ни дипломат.

Той отбеляза, че ако има допълнителни обстоятелства, които да налагат по-сериозни предвиждания на личните планове на българите, които имат намерение да летуват в Гърция, външно министерство ще предупреди своевременно как трябва да се пътува в южната ни съседка.

По думите му трябва да се намери решение на гръцката криза и еврозоната да бъде запазена.

Според банкера Левон Хампарцумян премиерът на Гърция Алексис Ципрас и финансовият министър Янис Варуфакис са „доста безотговорни хора, които се опитваха да изнудват останалата част на Европа“ с опасността, че ако не платят, всичко ще се срути. По думите му това няма да се случи. Очакванията са Атина да научи урока си по много по-труден начин, отколкото можеше с преговори, коментира пред Нова ТВ банкерът.

Той увери, че гръцките банки у нас няма да пострадат от гръцката криза.

„Това преди всичко са български банки с гръцки капитал. Те се регулират по нашите правила, ликвидни са и имат достатъчно капитал за местните операции. Най-важното е, че са самостоятелни и отдавна не зависят от приток на пари от Гърция”, поясни банкерът.

Гръцките банки са собственост на Европейската централна банка. Тя им е дала близо 90 милиарда евро срещу ценни книжа, които в случай на фалит на Гърция ще струват много по-малко.

"В този смисъл в бъдеще може да видим национализация, консолидация или продажба на по-силни банкови групи”, отбеляза банкерът.

Хампарцумян смята, че ако гърците не вземат правилното решение на референдума, ще продължат да се търкалят по нанадолнището.

"Гледах вчера Ципрас – имаше неестествено усмихнат вид. За мен хората, които в момента управляват Гърция, са безотговорни, не постигнаха нито една от целите, които си поставиха и се опитват това да го стоварят върху гърба на гърците”, коментира банкерът.

Според него това, което трябва да направи България, е като национална цел да постави влизането в Еврозоната, както и влизането в банковия съюз на единния надзорен механизъм.

„Не мисля, че трябва да бъдем злоради. Напротив – ние имаме интерес всичките ни комшии да бъдат процъфтяващи, да си търгуваме с тях. Българската поговорка "Не искам на мен да ми е добре, искам на него да му е зле”, е кретенска история. Злорадите хора са комплексари”, заяви Левон Хампарцумян.

По негово мнение колкото повече се стремим да се интегрираме и да приличаме на най-развитата част на Европа, толкова по-малко ще ни влияят такива процеси като в Гърция.

"Или сме пълноправни членове на Европейския съюз и имаме всички права и задължения на членовете и се развиваме като модерна европейска държава, или ставаме някакво животно - ни риба, ни рак, което се чуди всеки ден къде принадлежи и какви са му целите. В момента сме в леко разкрачена позиция”, допълни Хампарцумян.

Източник: www.econ.bg
Свързани теми
Свързани ключови думи