теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Има ли смисъл да съдим застрахователя?


0 гласа1575 прочитания

Повечето съдебни дела срещу застрахователи приключват в полза на застрахованите, но липсата на вяра в правосъдието все още отказва много хора да потърсят правата си, стана ясно в сутрешния блок на bTV.

Андрей Пресолски губи баща си в катастрофа. Възрастният мъж с патерици е бил блъснат от товарен микробус, който връщал на заден ход около 45 метра, преди мястото на инцидента. За това убийство съдът постановява присъда от една година условно лишаване от свобода и отнемане на свидетелството за правоуправление за година. Предтекстът е, че тя имала възпитателен ефект.

След като излиза присъдата за неволния убиец на пътя, семейството започва да търси справедливост и чрез застрахователя. „Потърсихме застрахователя, при който е платена Гражданската отговорност. Поканиха ни на извънсъдебно споразумение, където на мен ми беше казано, че ако кончината на моя татко е трагедия за мен, за тях е просто едни цифри“, казва Пресолски пред репортерите на bTV.

„Когато пострадало лице от катастрофа се обърне към тях за обезщетение, те му предлагат дадена сума, която е два или три пъти по-ниска от реалната, която може да се получи по съдебен ред“, обяснява Деян Николов, адвокат на Пресолски.

Друга масова практика на застрахователите е да задължава хората да подписват предварителни споразумения, за да си получат дължимите суми. „И му казват ето сега, за да получиш тази сума трябва да подпишеш и споразумение, че повече никога няма да имаш претенции към нас. Никъде в закона няма изискване за подписването на такова споразумение“, допълва Николов. Всичко това кара Пресолски да заведе дело срещу застрахователя.

Основната причина хората да се отказват да водят дела срещу застрахователи е липсата на вяра в правосъдието, според Николов: „Това е един мит, че когато водиш дело срещу застраховател се изправяш срещу една голяма компания с много елитни адвокати и определено мога да кажа, че в повечето случаи делата се печелят от застрахованите“, категоричен е адвокатът.

А какъв е изходът за собствениците на автомобили, които бяха опожарени от незнайни извършители?

„Понякога се получават откази за изплащане на такива обезщетения, тъй като застрахователят счита, че по някакъв начин застрахования е допринесъл за пожара. Тоест намира си някакво оправдание, с което да откаже изплащането на обезщетение, което в повечето случаи в съда не издържа като теза и застрахователя бива осъден да си заплати обезщетението заедно с лихвите и с всички разноски по воденето на делото“, твърди адвокат Николов.

Източник: Insurance.bg