теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Инвестиране в P2P заеми – Наръчник на начинаещия, част 1


0 гласа1931 прочитания

Има няколко ключови фактора, които трябва да вземете предвид, преди да изберете своята платформа за инвестиране. Накратко, трябва да се оглеждате за възможност за висока възвръщаемост, ликвидност, както и за buy-back гаранция.

Ако една платформа предлага висока възвръщаемост, това означава, че можете да си осигурите добра печалба – в случай, че си създадете добра стратегия и бъдете упорити и разумни с решенията си. Ликвидността означава, че ще можете да инвестирате свободните си средства веднага, без да се притеснявате за често сменящи се цени на активите и евентуални загуби на финанси. И накрая – buy-back гаранцията ви дава спокойствието, че ако някой заем бъде просрочен или неизплатен, оригинаторът ще възстанови 100% от инвестираната от вас главница.

Iuvo притежава и трите споменати качества на подходящата P2P платформа за инвестиции. Най-впечатляващото им качество със сигурност е нивото на постижима възвръщаемост, което е със средна годишна лихва от 8%! Портфолиото им от заеми към днешна дата наброява над 18 милиона евро, съдържайки над 16 000 заема, в които можете да инвестирате.

Създаване на профил и надлежна проверка

Да си създадете профил в Iuvo е също толкова лесно, колкото да преброите до три. Просто се регистрирайте и потвърдете имейл адреса си и акаунтът ви е готов!

Ако сте физическо лице, можете да започнете да инвестирате веднага. Бихте могли да преминете през надлежна проверка ако желаете, макар че това не е задължителна стъпка докато не решите да теглите от наличните си средства в платформата. Ще разкажем повече за това правило в част 2 на този наръчник, така че следете за нея!

За сметка на това, ако сте юридическо лице, трябва да минете през верификация преди да инвестирате с Iuvo. Необходимите документи са: удостоверение за актуално състояние или извлечение от Търговски Регистър за компанията, както и сканирано копие/снимка на лична карта или паспорт на управителя.

Може би се чудите – защо трябва да минавам през такава стъпка? Тъй като това е платформа за инвестции, в която оперираме с реални заеми и реални пари, трябва да следваме определени практики за потвърждение на самоличността, наречени KYC и AML. KYC означава “Know Your Customer” (или “Познавай клиента си”), а AML – “Anti-Money Laundering” (или “Политика срещу прането на пари”). Тези практики ни помагат да предотвратим злонамерени действия в Iuvo, като например кражба на самоличност, кражба на данни от кредитни карти или пране на пари.

Зареждане на сметката ви

Можете да депозирате в EUR, BGN и RON. Уверете сте, че сте проучили пазара и сте взели своето финално решение за това в каква валута да инвестирате, тъй като тази настройка не може да бъде променяна на по-късен етап. След като изберете валута на инвестиция, отидете на вашето „Табло“ и натиснете “Депозирай“. Ще видите подробно обяснения на всяка следваща стъпка. Забележете, че основният метод за депозиране на средства в Iuvo е чрез банков трансфер – имаме сметки в Allianz и Swedbank. Разбира се, има опция за междубанков превод, така че няма нужда да си откривате сметка в някоя от тези банки. 

Как да започна да инвестирам?

Iuvo съдържа два основни канала за инвестиране – Първичен и Вторичен пазар. Първичният пазар представлява/съдържа  списък на всички заеми, идващи от нашите оригинатори. Преди да инвестирате е добра идея да се запознаете със спецификите на Първичния пазар и да разгледате няколко от публикуваните заеми в детайл. Това ще ви даде добра идея с какво да се съобразявате.

На първо място, всички заеми имат определени атрибути, които ще ви помогнат да решите дали желаете да инвестирате. Тези атрибути включват  кредитен рейтинг, демографски данни на кредитополучателя, процент на възвръщаемостта, валута и, разбира се, погасителен план (колко вноски вече са платени и колко предстоят).

Кредитният рейтинг е маркиран с букви (A-E, HR) и показва степента на риск за всеки конкретен заем – каква е вероятността платецът да се забави с плащането или да не осъществи плащане въобще. Най-ниското ниво на кредитен риск се отбелязва с A. За да направите допълнителна преценка за нивото на риск, можете да проверите и демографските данни на кредитополучателя, като възраст, образователна степен, месечен доход, и т.н.

Ако искате да виждате само определен вид заеми, използвайте предоставените филтри. Можете да филтрирате заемите по статус например и така да виждате само текущи или пък само просрочени заеми. Друг често използван филтър е този за размера на очакваната възвръщаемост.

След като вече се запознахте с Първичния пазар, е време да си създадете портфолио за автоматично инвестиране. За да разберете повече за тази функционалност, как да я настроите, как да печелите и как да изтеглите от свободните си средства, очаквайте следващата статия!Свързани ключови думи