До края на годината ще бъдат изплатени 3 млрд. лева по оперативните програми, което е 20% от цялото еврофинансиране за България. Това съобщи министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев на конференция за конкурентоспособността на икономиката и усвояването на еврофондовете. Дончев каза, че към днешна дата по седемте оперативни програми са платени около 1,755 млрд. лв. или около 11,3% от планираната сума. Министърът посочи, че потенциалът за опростяване на процедурата по еврофондовете е изчерпан и страната се нуждае от принципно нов процес.

По думите му, елемент от него е електронното кандидатстване и отчитане, което ще е факт в средата на годината. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи, че ОП"Конкурентоспособност" към 31 март са платени 462 млн. лв. или 20,32% от средствата по програмата. Сключени са 959 договора за 940 млн. лв. До края на годината целият бюджет на програмата ще бъде "отворен" и 100 млн. евро от него ще се платят на бенефициентите, каза министърът.

Посланикът на Германия Матиас Хьопфнер отбеляза постиженията на правителството в усвояването на еврофондовете. По думите му напредък има в инфраструктурата и особено в пътното строителство. Сред предизвикателствата дипломатът открои ускоряването на усвояването на еврофондовете, административната реформа, повече прозрачност в публичните търгове, сигурност на съдебната система.

Автор: www.economynews.bg