Началото на новата година е подходящо време да сложим в ред семейните финанси и да си направим план за действие. Струва ви се трудно, скучно или пък ненужно? Всъщност, не е така. Планирането на годишните финанси е едно от най-смислените неща, които може да направите за себе си и своето семейство. И съвсем не е задължително да бъде досадно и скучно. Сипете си хубаво питие, заредете се с добро настроение и приложете тези лесни стъпки!

1.Знам какво направи миналата ... година

Няма как да си направите план за действие, без да знаете откъде тръгвате и къде отивате. С други думи, преди  да пристъпите към оформяне на семейния годишен бюджет е важно да имате яснота за настоящото състояние на вашите финанси. А инструментът, който можете да използвате, е балансът (личен или семеен). Чрез него правим  „моментна  снимка“ на размера и структурата на нашето богатство (или пък бедност). Коректно направеният личен баланс ще ви  покаже ясно какво притежавате (активите ви), какво дължите (пасивите ви) и в крайна сметка колко „струвате“ (с какъв капитал разполагате). Ако имате колебания как да си направите личен баланс, прочетете отново нашата статия „Колко струвам“.

2.Планирайте очакваното: големите, еднократните, предвидимите годишни разходи


Началото на годината е точното време да си помислите какви по-големи разходи ви очакват. Не се самозалъгвайте, че животът е непредвидим и все ни поднася изненади! Празниците са отбелязани в календара, също и рождените дни на близките ни, ясен е и фактът, че детето ще тръгва на училище от есента, например. За данъците без коментар: само те и смъртта са неизбежни. Ако имате автомобил, няма как да минете без ГО, технически преглед, винетка, смяна на маслото и други екстри. Още идеи какво да включите в списъка вижте в нашата статия „Нова година, нов бюджет“.

Но само наличие на списък с разходите не е достатъчен, трябва да направите план за действие как да посрещнете тези разходи. Затова, остойностете всеки разход. След това помислете дали посрещането му ще натовари месечния ви бюджет и ако е така (а то е в повечето случаи), направете план за спестяване. Например, ако за ваканцията на море ви трябват 1500 лв., започнете да отделяте отсега по 150 лв. на месец

3.„Бюджетът“, без който не можем...

Ако сте сред 10% от хората, които имат писмен бюджет – поздравления! Останалите съветваме да се заемат с въпроса – ето и някои съвети за начинаещи в статията ни „Личният бюджет в пет стъпки“. Възможно е в началото да ви се струва донякъде досадно, но бъдете упорити – след няколко месеца бюджетирането ще се превърне в навик. А и не е нужно, да се превръщате в регистратор  и на най-малките харчове. Вместо това, опитайте системата „50-30-20“, описана в нашата статия „Бюджет за ленивци“.    
Тук трябва да подчертаем, че да имате бюджет не означава да се превърнете в отшелник и да загърбите всички развлечения. Точно обратното - бюджетът ще ви помогне да откриете „пробойните“, откъдето безмислено изтичат вашите пари и когато ги „запушите“, ще имате повече средства за важните за вас неща.

4.Семейният приятел -  „Семейни финанси“

Личните финанси не са „ядрена физика“, няма нужда да се отказвате още преди да сте започнали да навлизате в темата. А ние сме насреща с лесни, ясни и забавни информации и съвети  – нали приятел в нужда се познава. :) И сме много близко – на един клик растояние!

Автор: Росица Вартоник

За Провидент

Провидент е е част от International Personal Finance (IPF), водещ международен доставчик на  потребителски кредити с ниски фиксирани вноски и ясни и прозрачни условия.
Като компания със 130 г. опит в кредитирането, Провидент се ръководи от принципите на отговорното кредитиране и предоставя разумни финансови решения на своите над 2.8 млн. клиенти в 13 държави. Финансовата грамотност е неделима част от вземането на информирани решения, затова като част от програмата ни за корпоративна социална отговорност създадохме Академия „Семейни финанси“.

Повече за Провидент тук: https://www.provident.bg/

Повече за програмата „Семейни финанси“ тук: http://www.semeinifinansi.bg/