теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Как да предпазите пенсионните си инвестиции?


1 гласа816 прочитания

Все повече стават анализаторите, които предричат срив на световните пазари, подобен на този отпреди осем години. Това кара инвеститорите да се замислят как да предпазят пенсионните си спестявания. Има много начини да направите това, голяма част от които включват инвестиции в нискорискови активи, като държавни и корпоративни дългови книжа, кеш и др.

Цената на това обаче е много ниска доходност, която няма да позволи капитализация на средствата ви и достигане на пенсионните ви цели (ако вече не сте спестили достатъчно за спокойното ви пенсиониране). Златото е друг актив, често предпочитан от инвеститорите като средство да се предпазят от пазарни сривове. Инвеститорите обаче трябва да имат предвид, че този актив е не по-малко волатилен от акциите.

След като достигна исторически рекордна стойност при ниво от 1 900 долара през 2011 година, в разгара на дълговата криза в Европа, златото поевтинява с около 35% до момента. Казано по друг начин, много е възможно в търсене на защита от негативни пазарни тенденции, инвеститорите да се лишат от доход или да се поставят под въздействието на други рискови фактори.

Как да предпазите инвестициите си?

Много специалисти препоръчват инвеститорите да не се отказват от фондовите пазари, като припомнят, че въпреки цикличните спадове, акциите са най-добре представящият се клас активи в исторически план. Това, което могат и трябва да направят инвеститорите, е да нагласят портфейлите към рисковия си профил и толерантността си към загуба. Добре е те да потърсят баланс между краткосрочните си цели и дългосрочната перспектива за доходност.

Много от големите финансови институции предлагат онлайн-анкети, които определят рисковия профил и дори дават предложения за това как може да изглежда потенциалният портфейл. Нискоразходните широко диверсифицирани фондове трябва да са първи избор на инвеститорите. Те трябва да са съчетани с инвестиции в инструменти с фиксиран доход в съответен процент, в зависимост от толерантността към риск и дългосрочните цели на инвеститорите.

Портфейлът, който правите, трябва да е достатъчно консервативен, за да ви предпазва от големи пазарни колебания и в същото време достатъчно агресивен, за да ви донесе целената дългосрочна доходност. След като формирате съотношението между акции и облигации в потенциалния си портфейл, добре е да му направите един „стрес тест“. Тоест да видите как би се представил той по време на срив на пазара, подобен на кризата от 2008 година. Тогава индексите се понижиха с близо 60%, а облигациите добавиха 8%.

Това ще ви отговори на въпроса какво можете да очаквате при развитие на „най-лошия“ сценарий.

Например портфейл, съставен от 70% акции и 30% облигации, би донесъл средна загуба на инвеститорите от около 35% по време на срива при последния мечи цикъл. Сега трябва да си зададете въпроса как бихте се чувствали при подобна загуба и ако смятате, че този процент би ви паникьосал и накарал да продадете всичко, то трябва да намалите процента на инвестициите в акции.

Разбира се, не бива да залитате и в другата крайност – на прекомерен консерватизъм (в който инвестициите ви в акции са минимален процент). За да добиете по-реална представа за потентността на портфейла си, ползвайте някои от многобройните пенсионни калкулатори. Ако резултатите не ви харесат (и няма да ви донесат желаната доходност в дългосрочен план), може леко да завишите риска, който сте склонен да поемете - с малко по-голям процент на инвестиции в акции.

Източник: www.profit.bg

Сравнете доходностите на взаимни фондове