теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Как се кръщават урагани?


1 гласа1802 прочитания

Преди всичко ураганите имат нужда да бъдат кръщавани по чисто практически причини. Често над океаните бушува повече от една буря едновременно и метеоролозите имат нужда да ги различават, докато проследяват развитието им.  Има сведения, че още местното население в Карибския басейн имало традицията да наименова стихиите, които го връхлитат, с женски имена, пише "Списание 8", цитирано от Novini.bg.

Първоначално ураганите в САЩ били кръщавани на географските характеристики на мястото, което са засегнали, но това се оказва затрудняващо и методът бил изоставен. През Втората световна война американските военни метеоролози започват да наричат природните стихии с имената на своите жени и приятелки. Основната идея е да се използват кратки, прости и лесно запомнящи се имена.

Непосредствено след войната имената на ураганите се определят въз основа на военна фонетична азбука, но тя се изчерпва за краткия период от 1945 до 1953 година и властите се завръщат отново към идеята за обикновените имена, като вече добавят и мъжки названия в списъка.

В момента съществуват шест списъка с потенциални имена на урагани в Атлантическия басейн, одобрени от Световната метеорологична асоциация. Тези списъци са в ротация, т.е. използваните през тази година имена ще се повторят през 2017 година.

Всеки каталог съдържа названия със всяка буква от английската азбука без Q, U, X, Y и Z, или 21 имена. Ако за един сезон се случат повече от 21 урагана, метеоролозите прибягват до гръцката азбука като варианти за кръщаване - Алфа, Бета, Гама и т.н.

Не всяка буря има привилегията да получи име. Ураганът остава безименен докато вятърът достигне 118 км/ч. А всяка година имената в списъците намаляват, тъй като сериозно разрушителните стихии, като Ендрю и Катрина, например, запазват названията си и биват зачеркнати от списъка.

Автор: Insurance.bg


Свързани теми