Автор: infostock.bg


Световната организация по туризма към ООН (UNWTO) обяви, че през първите четири месеца на годината броят на туристите е спаднал с 10% в Европа, която е един от най-засегнатите региони в света и дестинация на половината от световните туристи.

Франция
Туристическа дестинация номер 1, Франция, получава 6%  от БВП от туризма. Страната отчете спад на броя на чуждестранните посетители с 4% през юни спрямо същия месец преди година, а ако се прибавят и данните за юли, понижението би могло да достигне 30%.

Испания
Испания се нарежда на трето място сред най-желаните туристически дестинации, като туризмът носи 11 на сто от БВП на страната, а в сектора работят 2 млн. души. Правителствени данни, публикувани миналия месец, показват, че пристиганията на туристи в Испания през първата половина на годината са спаднали с 11.4% до 24 млн. спрямо същия период на 2008 г.

Италия
Италианските градове са празни, но плажовете и магистралите са пълни, тъй като 18.3 милн. италианци отиват да прекарат ваканцията си в страната, а други 7.7 млн. планират да почиват в чужбина. Италианското министерство на туризма посочва, че в периода на летните ваканции страната може да отчете растеж с 11 % на местните и чуждестранните туристи - дори и за по-кратки престои. Приходите от туризъм възлизат на 11 %от БВП на Италия.

Гърция
Правителството и браншови организации посочват, че пристиганията на туристи в страната са се понижили с 10 % през първите два месеца на годината спрямо същия период на 2008 г. и се очаква тази тенденция да се запази до края на годината.

Острови като Родос и в по-малка степен Крит преодоляват този спад като предлагат по-евтини пакети.

Великобритания
Спадът на курса на британската лира се оказа благодат за британската туристическа индустрия, докато същевременно по-малко британци пътуват в чужбина. Според данни на Туристическия борд в Лондон броят на посетителите от Франция, Германия, Италия, Холандия и скандинавските държави се е увеличил през първите три месеца на 2009 г. спрямо аналогичния период преди година.
 
Германия
Германците показват известно колебание при резервацията на туристически пакети като предпочитат да взимат решението за ваканцията си в последната минута. Специалисти по въпросите на туризма от Берлин съобщиха, че пристиганията в германската столица са нараснали с 1.3% през периода януари-май до 3 млн. души като две трети от са били германци.
 
Хърватия
Министърът на туризма на Хърватия съобщи, че пристиганията на туристи в крайбрежната държава са спаднали с 8%.

Хърватия става все по-зависима от туризма, който носи 15% от БВП на страната.
 
Холандия
Около 67% от холандците ще отидат на ваканция тази година, което е спад спрямо 70.3% за 2008 г. , показва изследване на компанията за пазарни проучвания Q&A Research. Малко повече хора предпочитат да пътуват в чужбина - 4.1 млн. спрямо 3.9 млн., които възнамеряват да организират ваканцията си в страната.
 
Швеция
Туризмът в страната се е разраснал със 7% до 3.1 милиона нощувки в хотели, общежития и хижи спрямо миналогодишния сезон, показват данни на националната статистическа агенция Statistics Sweden. Броят на шведите възлиза на две трети от общия брой на туристите в страната, достигайки 2.2 млн., което представлява растеж с 5% на годишна основа. Нощувките, резервирани от чуждестранни туристи, са нараснали с 11%.
 
Швейцария
Швейцарската асоциация на хотелиерите отчете спад със 7.4 % на хотелските нощувки през първите шест месеца на годината.

Вижте оферти за почивка на море и планина в България.