КФН и Асоциацията на индустриалния капитал в България предупреждават за измами с ценни книжа, придобити от масовата приватизация

Комисията за финансов надзор и Асоциацията на индустриалния капитал в България отново предупреждават за случаи на измами с ценни книжа, придобити от масовата приватизация. В последно  време недобросъвестни лица  се възползват от незнанието на гражданите за броя на техните акции.

В масовия случай гражданите получиха през 1997 година по 25 акции от избран приватизационен фонд. Някои от тези фондове, днес са развити холдинги, които постигат много добри резултати. Натрупвайки печалба през годините, те увеличиха  своя уставен капитал със собствени средства и техните акционери получиха безплатни акции. Такива са случаите с акциите на бившия Централен приватизационен фонд, сега Стара планина холд АД, който увеличи капитала си 12 пъти; бившия Приватизационен фонд „Индустриален капитал”, сега Индустриален капитал холдинг АД, който увеличи капитала си 4 пъти; бившия Приватизационен фонд „Доверие”, сега „Доверие обединен холдинг” АД, който увеличи капитала си 2 пъти.

Често акционерите не знаят за безплатните акции и така могат да станат обект на измама. Например, акционер, получил първоначално 25 акции, след увеличение на капитала на дружеството,  днес вече притежава 100 акции. Ако цената на една акция на фондовата борса е 10 лева, то  означава, че акционерът притежава акции за 1000 лева. Без да се поинтересува колко акции има, дори и да се е информирал за борсовата им цена, акционерът смята, че неговото имущество струва 250 лева.

Комисията за финансов надзор и Асоциацията на индустриалния капитал в България напомнят на гражданите да се придържат към следните правила:

  • Не приемайте предложения за изкупуване на вашите акции или компенсаторни книжа от лица, които обикалят по домовете. Договори за покупко-продажба на такива книжа могат да се сключват само в офисите на лицензирани инвестиционни посредници.
  • Цените на книжата се определят на фондовата борса, където се търгуват. Препоръчваме Вие лично да проверите цената на своите акции, като се обърнете към някой инвестиционен посредник.
  • Редица публични компании, включително и бивши приватизационни фондове направиха увеличение на капитала си и техните акционери получиха допълнително безплатни акции. Препоръчваме да проверите броя на акциите, които притежавате, преди да предприемете каквито и да е действия за сделки с тях.
  • Подписването на празни бланки, приемането на пари в брой за предаване на депозитарни разписки, копирането на лични карти извън офисите на инвестиционните посредници е предпоставка за измама. При констатирани такива опити от конкретни лица следва да сигнализирате органите на Прокуратурата и МВР.

 

 

Подобни категории

Свързани статии

Свързани продукти и институции

Коментари и отговори

imam bonova knijka ot 05.04.1996. ot melinvest xolding ad grad sliven kak moga da proverq dali e validna i ako e kolko akcii imam

Понастоящем Мел Инвест Холдинг АД – София се търгува на Българска Фондова Борса, което означава, че той е работеща структура. Няма основание да считате, че боновата Ви книжка е невалидна. В нея трябва да е записано в кои приватизационни фондове сте участвали и по колко дяла притежавате. Въпреки това, бихте могъл да се обърнете към инвестиционен посредник, който въз основа на Вашите лични данни да направи справка в Централен депозитар за държаните от Вас книжа. Също така бихте могли да потърсите сред документите си от масовата приватизация и т.н. Депозитарна разписка за притежаваните книжа от съответния фонд. По време на масовата приватизация част от приватизационните фондове издаваха такива.

Надявам се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

pritejavam bonova knijka s akcii v Industrialen PF - Sofia. Kym kogo bih mogla da se obyrna za pove4e informacia, otnosno systoqnieto na akciite mi? predvaritelno vi blagodarq

Информацията, която откриваме за фонда е следната:

ПФ "Индустриален Капитал" АД е преобразуван в „Индустриален Капитал – Холдинг” АД  
Управление и кореспонденция:
гр. София 1000, ул. "Екзарх Йосиф" № 31; тел. 02/980-26-48, 980-34-38, 986-92-65

Информацията от Българска Фондова Борса сочи, че холдингът работи и информация за цените на акциите му можете да откриете тук.

Надяваме се, че това е Вашият фонд, и че информацията е актуална. Очакваме обратна връзка от Ваша страна.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

Здравейте! Ако знаете колко много сте ми помогнали до тук ! Благодаря Ви за информациите до тук. Ама човек като не знае и не разбира ... пита - та и аз така: Много Ви моля, уважаеми Дами и Господа, изпратете ми актуални адреси и/или телефони на следните приватизационни фондове /старите им имена/: БУЛСТРАД БЪЛГАРИЯ АРМЕЕЦ / Армейски На времето това бяха все застрахователни компании, знам че ги има и сега. Но нещо не успявам чрез застрахователите да открия нито офисите, нито телефоните на фондовете. А и как се казват сега те? Предварително благодаря.

Информацията, с която можем да Ви помогнем е следната:

ПФ "Булстрад" АД преименуван на Ютекс Холдинг АД             
Управление и кореспонденция:
гр. София 1407, бул. "Черни връх" № 70 – 72
тел. 02/962-44-45, 962-42-47
e-mail: utex@techno-link.com

"Армейски" ПФ АД преименуван на “Армейски Холдинг” АД               
Управление:
гр.София 1000, ул. "Цар Освободител" № 33;
тел. 02/943-41-57, 946-15-75
кореспонденция: гр. София 1000, ул. "Света София" № 2, ет. 2, ст. 15; тел. 02/986-35-83, 962-53-66

Надяваме се информацията, че е актуална и, че сме Ви били полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

Maika mi i bashta mi pritejavat bonovi knijki v "Evrogarant"AD Sofiq ot 1999g. Kak moga da se svurja s tqh.

За съжаление, единствената информация, който успяхме да открием е на ИП „Еврогарант” АД

гр. София, ул. "Хан Крум" № 5, ет.1, ап. 6

Надяваме се, че бяхме полезни и, че на този адрес ще получите по-подробна информация.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

МИЛИ ПРИЯТЕЛИ, ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА НА ЕКИПА ВИ! ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ, КЪСМЕТ И СТАБИЛНОСТ! И ВСЕ ТАКА ОТЗИВЧИВИ КЪМ НАШИТЕ ПРОБЛЕМИ! Много Ви благодаря за отговора! Моля да ми посочите и третия фонд - адреси и телефони - за който бях попитала. Става дума за приватизационния фонд към Застрахователно дружество "България". Аз ще отида в офисите и на трите фонда и информацията, която събера, ще споделя с Вас. За да съм от полза и на други хора като мен. Още веднъж : Благодаря и оставам в очакване координацията на ПФ "България".

Ако сме пропуснали да Ви посочим координатите на този фонд, моля да ни извините. Информацията, която открихме за ПФ „България” е следната:

ПФ "България" АД е преименуван на „Индустриален Холдинг България” АД
управление: гр. София 1606, ул. "Дамян Груев" № 42;
кореспонденция: гр. София 1000, бул. "Васил Левски" № 47;
тел. 02/980-71-01; 981-55-06

Надяваме се, че координатите са точни. Ако все пак има някакво несъответствие не се колебайте да ни пишете, за да сме максимално полезни и на останалите интересуващи се.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

Относно:„Индустриален Капитал – Холдинг” АД Управление и кореспонденция: гр. София 1000, ул. "Екзарх Йосиф" № 31 Здравейте, моля да актуализирате информацията за точния адрес на фонда защото от април 2007 той не се намира вече на този адрес. Офисът им е зает от фирма Консултим и днес за пореден път на този адрес се появи човек, пожелал да провери състоянието на акциите си. За да не си тръгват хората притеснени и объркани както става с акциите им нека от фонда да актуализират координатите си. Поздрави Галя

Благодарим за сигналът за неточния адрес. Източникът ни на информация е Комисия за финансов надзор. За съжаление за пореден път се оказва, че има някои несъответствия – координатите на някои от фондовете не са актуални. Що се отнася до ИНДУСТРИАЛЕН КАПИТАЛ - ХОЛДИНГ АД координатите, които открихме са следните:

СОФИЯ 1000
ул. "Бачо Киро" №8
Teл: +359 2 980 26 48; +359 2 980 34 38
Факс: +359 2 986 9265
E-Mail: office@hika-bg.com

Надяваме се това да са точните адрес и телефони. Ако знаете и други фондове с неактуални координати,  ще се радваме да споделите с нас и така да сме полезни и на други интересуващи се.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

Притежавам бонова книжка от приватизационен фонд "развитие"Не мога да открий техните координати. ще Ви бъда благодарна ако успеете да ми помогнете с инфо за сегашното им име и адрес. благодаря ви предварително!

ПФ "Развитие" АД е преобразуван в „Развитие - Индустрия Холдинг” АД.. Контактите, които успяхме да открием са следните:

управление и кореспонденция:
гр. София 1618, бул. "Братя Бъкстон" № 40, ет. 4; тел. 02/56-69-98

Цените на акциите на холдинга можете ежедневно да следите тук.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
моят съпруг притежава бонова книжка от Пф"Доверие' и тези дни получи оферта от една г-жа да му бъде купена за 100лв, той отказа, но преди всичко заради "спорта' , а не  ,че има реална представа за истинската стойност на акциите. моля помогнете!

Обединен Български ПФ "Доверие" АД е преобразуван в „Доверие Обединен Холдинг” АД - управление и кореспонденция:
гр.София 1504, бул. "Княз Дондуков" № 82; тел. 02/984-56-11, 984-56-12

Средната цена на една акция към 19.02.2002 г. е 12.27 лв. (ежедневно можете да следите цените тук). Ако всички 25 бона от книжката са използвани за закупуването на акции на фонда, то към днешна дата съпругът ви разполага с 25 акции на холдинга. Стойността на всичките е около 307 лв. В рамките на шегата най-малко от такава гледна точка съпругът Ви е постъпил правилно, като не я е продал. Всъщност боновата книжка не се продава, а се продават дяловете (акциите) от фондовете или предприятията, в които е инвестирал по време на приватизацията. Отделен остава въпросът, че подобна „покупка на бонова книжка” е нерегламентирана. Дори и съпругът Ви да я беше продал, ако няма прехвърляне на дяловете (акциите), госпожата не би могла да ги продаде впоследствие. Причината е, че акциите са записани на името на съпруга Ви и справка за това може да се направи в Централен депозитар.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Майка ми притежава акции в "Индустриален" ПФ. Интересува ме дали все още съществува.
Индустриален ПФ е преобразуван в инвестиционно дружество от затворен тип ИД „Индустриален Фонд” АД.
Координатите на дружеството са:
гр. София 1000, ул. "Екзарх Йосиф" № 31; тел. 02/980-26-48, 980-34-38, 986-92-65

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
zdraveite! predvaritelno vi blagodaria, moiat diado ima bonova knijka s 25akcii. kam pf, petrol fond ad. iska da gi prodade kam kogo triabva da se obarne.
За да ги продаде единствено е необходимо да се обърне към инвестиционен посредник или банка. Необходими документи са лична карта и депозитарна разписка за притежаваните акции. Ако не разполага с такава, посредникът или банката ще извади.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте, информацията, която давате е неоценима эа хора, които нямат понятие от финанси/като мен/. Благодаря Ви,че Ви има! Имам бонове на ПФ,,Фаворит"-25 000 и на Централен-13 000. До този момент съм получила дивиденти от ,,Фаворит" един път ,доста отдавна /не помня даже кога и колко/ и от тогава -нищо. Можете ли да ме посъветвате как да постъпя. Чак сега, от Вашите страници разбрах, че съществуват още. Предварително и сърдечно Ви благодаря!
Всички приватизационни фондове понастоящем са преименувани и преобразувани в холдинги. Новото име на ПФ „Акционер Фаворит” е „Фаворит Холд”  АД, a на „Централен ПФ” АД – „Стара планина холд” АД . Вашите бонове все още са валидни и удостоверяването им се извършва чрез т.нар. депозитарна разписка. Важно уточнение е, че такава може да е била издадена, но може и да не е. Неиздаването на депозитарна разписка не означава, че инвеститорът не притежава книжата. При необходимост или по желание всеки може да се обърне към инвестиционен посредник и да поиска такава разписка. Депозитарните разписки се издават от Централен депозитар.

Можете да задържите закупените дялове или да ги продадете. Легитимна  продажба на книжа от приватизационни фондове и предприятия се извършва на фондовата борса. Така инвеститорът получава реалната пазарна цена на своите книжа.

Обърнете се към Вашия холдинг, съответно предприятието или инвестиционен посредник и разберете дали е имало увеличаване на капитала. Може да се окаже, че е имало увеличение на капитала и на практика да сте собственик на повече от записаните в боновата книжка дялове.

Обърнете се към фонда (холдинга), респ. предприятието или инвестиционен посредник, за да се осведомите дали, кога и какъв дивидент е разпределян. Запомнете, че търсенето на дивидент има давностен срок и ако не потърсите дивидентите си навреме, ги губите.

Информирайте се за актуалната цена на книжата Ви в момента. Информация за цените на акциите можете да получите от сайта на Българска фондова борса  или от инвестиционните посредници.

Ако решите да подадете  поръчка за продажба на всички или на част от книжата според Вашето желание можете да го направите в офисите на инвестиционните посредници (няма значение към кой от всички ще се обърнете). Необходимите документи са лична карта и депозитарна разписка за съответните книжа. Ако не разполагате с такава разписка, инвестиционният посредник ще Ви я осигури. Поръчката за продажба ще бъде изпълнена на следващия ден по цена определена към края на работния ден, в който е подадена (т.е. при подаване на поръчката не е известно по каква цена ще бъдат продадени дяловете).

Контактите на „Фаворит Холд” АД и „Стара планина холд” АД може да намерите тук.

Надяваме се информацията да е полезна.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
През 1999 година сключих договор за доверително управление на инвестиционни бонове без специални нареждания с посредник "Евро-Гарант" АД-София. От тогава до ден днешен нямам представа какво се случва с инвестиционните ми бонове. Помогнете ми да разбера последния e-mail и адрес на "Евро-Гарант" АД-София. Благодаря за съдействието-Лулчева гр. Пазарджик
Координатите на ИП Евро Гарант АД са:

гр. София, бул. „Тотлебен”
тел.805 20 14
mail: evrogarant@mail.orbitel.bg

Полезна информация относно процедурата за работа с дялове от масовата приватизация можете да откриете тук.

Надяваме се, че информацията Ви е полезна.

Поздрави!
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Въведете вашият коментар тук:
  
  
  
Моля, отговорете на въпроса:

Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.