теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Китай произвежда слънчева енергия в Гърция


0 гласа1059 прочитания

Две гръцко-китайски споразумения за инвестиции в производство на слънчева енергия в Гърция бяха подписани в Атина, предаде AFP. Двете споразумения се отнасят до инвестиции в размер на общо 2,8 млрд. евро. Бъдещето на инвестициите в слънчева енергия в Гърция е много обещаващо, заяви Чжанг Южинг председател на китайската търговска камара за внос и износ на електронно оборудване, който участва в гръцко-китайски форум в Атина.

Китайската енергийна група Dongfang (DEC) подписа споразумение с гръцката компания DTS, предвиждащо дългосрочно сътрудничество в енергийната област, включващо преди всичко осъществяване на два проекта, посочи президентът на гръцката компания Василис Дрицас.Първият проект се отнася до производство на 250 мегавата електроенергия от фотоволтаици, а вторият - до производство на 750 мегавата електроенергия от вятърни двигатели, като цялата инвестиция е на обща стойност от 2,5 млрд. евро, обясни Дрицас.

Второ споразумение бе подписано от китайската фирма SinoSolar и гръцката Fyllo Energy за производство на 110 мегавата електроенергия в Гърция, като инвестицията е в размер на 35 млн. евро, посочи Син Ма, представител на китайската компания. Ние проявяваме особен интерес към Гърция заради климата й, високите температури и продължителността на слънцегреенето, изтъкна китайският представител. Той обърна внимание, че присъствието на най-голямата китайска компания за морски превози Cosco в Гърция, където тя контролира от 2008 г. два терминала на пристанището в Пирея, ще съдейства значително за осъществяването на проекта за трансфер на слънчеви пана, произведени в Китай.
 
Автор: www.economynews.bg
Свързани ключови думи