теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Комисионите по "Гражданска отговорност" са се увеличили леко


0 гласа680 прочитания

Половината от застраховките в България се сключват през брокери, показват данни на Комисията за финансов надзор за миналата година. Привлечените през посредниците премии са над 851 млн. лв., което е 50% от стойността на всички сключени полици. Тенденцията се запазва от последните години и няма значителна разлика между премиите, събрани с брокери и тези, платени директно на служители на застрахователите. Няма промяна и в нивото на комисионите – средно те си остават малко под 19% от общата сума на полиците.

Спрямо 2012 г. има леко увеличение на комисионите по задължителната "Гражданска отговорност" за автомобилите, като те вече надминават 15%. За 2012 г. средната комисиона е била средно 14.2%. Комисионите по задължителната застраховка бяха ограничени до 20% от стойността й още в края на 2010 г., като още в месеците след това те паднаха до 14%. Преди това имаше много случаи директната комисиона от всяка продадена полица да е над 30% от стойността й.

Доста по-високи са възнагражденията за посредници при продажба на "Автокаско" - там горни лимити няма и комисионите са близо 25%. Много често полиците "Каско" се продават заедно с "Гражданска отговорност", като се правят отстъпки при пакетно сключване. Възможно е част от комисионите по задължителната застраховка да се прехвърлят като възнаграждение по другата, ако двете се продават в комплект. Така горния лимит от 20% се заобикаля. Автомобилните застраховки заемат 70% от пазара на общо застраховане и носят близо 73% от прихода на брокерите, така че приходът от тях е много важен за всички посредници. Справката на надзора показва още, че броят на брокерите е намалял с 10 за миналата година и те вече са 362 към края на декември.

Източник: www.capital.bg

Сравнете всички оферти за застраховки

Свързани теми