теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Кредит за енергийна ефективност - защо не


0 гласа1143 прочитания

За почти 7 години сме изтеглили 44,7 млн. лв. евтини кредити за климатици

Над 19 600 евтини субсидирани кредита на стойност 44 744 310 лв. са отпуснати за термопомпени системи или по-известни като климатици от септември 2006 г., когато тръгна Програмата за енергийна ефективност в бита (REECL), досега. Това сочи статистиката на програмата финансирана от Международен фонд „Козлодуй”.

На взелите кредити за климатици банките са върнали 8 948 862 лв.

Общо по програмата за последните почти 7 години по REECL са отпуснати 42,8 хил. облекчени заема за 127 569 168 лв., а върната субсидия на кредитополучателите е 24 001 188 лв., или над една пета от общата сума. За последните четири месеца броят на заемите за климатици се е увеличил с 1081, пише в. "Монитор".

38,3% от кредитите, или почти 48,9 млн. лв., са били отпуснати за  енергоефективни прозорци. Над 10 на сто от парите, или около 12,57 млн. лв., са дадени за външни изолации на стени.

Много малко са взетите от домакинствата заеми - общо 440 за изолация на покриви и подове. Отпуснатите за целта средства са едва около 650 хил. лв. Само 1971 кредита са дадени за монтиране на слънчеви колектори за подгряване на вода, сочи още статистиката на програмата. За последните почти 7 години за целта банките са отпуснали субсидирани заеми за 5,9 млн. лв.

Все по-полярни стават газовите и котлите на биомаса, отчитат от REECL. За бойлерите на синьо гориво досега по програмата са отпуснати 2471 кредита за почти 8 млн. лв. За котлите на биомаса (най-често се предпочитат съоръженията, работещи с пелети) са дадени почти 1500 кредита на стойност над 6,2 млн. лв.

От програмата REECL припомнят, че вече може да се кандидатства само с колективни проекти, а не с индивидуални, както беше по време на първия етап на програмата. За общо мероприятие, увеличаващо енергийната ефективност на сградата, се смята дори изолацията на една от фасадите ѝ.

Според експерти с подобряване на изолацията на жилищните сгради топлинните загуби в тях се намаляват с около една четвърт. От 6 до 8 години отиват за изплащане на инвестираните пари за подобряване на енергийната ефективност на жилищна сграда сочат изчисленията. Субсидирани кредити по REECL у нас отпускат четири банки.

Източник: www.econ.bg

Каталог за енергийна ефективност от банкови институции

Свързани теми