теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Кредитите поскъпват с малко за месец


0 гласа820 прочитания

Лихвите по заеми и депозити остават ниски в сравнение с година по-рано

Лихвите и по депозитите, и по кредитите продължават да падат и през юли. Това е повсеместната тенденция от доста време и някое и друго изключение само потвърждава правилото. Картината изглежда малко по-различно единствено при сравняването на месечна база. При съпоставяне на някои показатели с резултатите в края на юни се забелязва обръщане на тенденцията. Така например лихвите по новите срочни депозити на фирмите в лева през юли нарастват с 0,06 процентни пункта и с 0,03 пр. п. в евро в сравнение с месец по-рано. Данните са от месечната лихвена статистика на БНБ. Вижда се обаче, че промените са повече от пренебрежими. По-отчетливи са резултатите, сравнени на годишна база.

Лихвите по срочните депозити за бизнеса на годишна база падат с 0,24 пр. п. до 0,41% при левовите сметки и с 0,18 до 0,41 в евро. При гражданските влогове ситуацията е идентична - незабележимо нарастване на месечна база с 0,01 при новите депозити в лева и спад при евровите с 0,02.

При цената на кредита също няма изненади - за новите фирмени заеми до 1 млн. евро, изтеглени в лева, за една година лихвите са паднали 1,04% до 4,52 на сто, а изтеглените в евро намаляват с 0,93 пр. п. до 4,2%. Най-голямо е намалението на лихвите на годишна база при новите големи заеми над 1 млн. лв., изтеглени в евро. Те са поевтинели с цели 2,47 пр. п. до 4,76%, а договорените в евро - с 2,14 до 5,45 на сто. В сравнение с месец по-рано обаче и тук има леко повишение на лихвите. Кредитите за домакинствата следват същата тенденцията - има намаляване в сравнение с 12 месеца по-рано и повишение само на някои показатели в сравнение с преди месец. Това се вижда както при потребителските, така и при жилищните заеми. При лихвената статистика за юни спрямо май 2016 г. се забелязва същото - докато на годишна база лихвите тотално намаляват, месец по-рано има известно разчупване на тенденцията.

Източник: www.standartnews.com

Сравнете всички оферти за жилищни и ипотечни кредити от банкови институции