теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

КТБ не е фалирала


от Екип MoitePari.bg
19 гласа2423 прочитания

На 20-и стана ясно, че КТБ е поискала от БНБ да бъде поставена под специален надзор. Какво означава това обаче? Според чл. 115 (1) в режим на специален надзор се поставя банка, при която има опасност от възникване на неплатежеспособност. Накратко режимът се поставя, не когато банката е обявила фалит, а когато има реална опасност за неговото възникване. Специалният надзор има оздравителен характер, като срокът на специалният надзор не може да надхвърля 6 месеца (Чл. 115 ал. 3).

Какво следва?


След като БНБ постави КТБ под специален надзор, тя назначава квестори и определя срока и условията на специалния надзор. Както стана ясно БНБ ще спре извършването на изходящи плащания в периода от 20.06 до 21.07.2014 г. До тази крайна дата Банката няма да може да изпълнява своите задължения. Това означава, че притежателите на срочни и безсрочни депозити и разплащателни сметки ще трябва да изчакат до 21 юли, за да разполагат със сумите по сметки в Банката.

На 22-и стана ясно, че и наскоро придобитата от КТБ, Креди Агрикол България е поставена под същият специален надзор.

Част от клоновата мрежа на КТБ вече е отворена, но ще могат да бъдат извършвани само входящи операции (погасяване на задължения по кредити, карти и т.н.).

В случая не може да става въпрос за гарантиране на влоговете, тъй като банката не е фалирала. Припомняме, че депозитите на вложители на стойност до 100 000 евро/ 196 000 лв. са гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете.

Уважаеми читатели, заради ограничения в Закона за кредитните институции няма да бъдат публикувани коментарите по темата. Можете да изпращате мненията си на info@moitepari.bg

Екип на www.MoitePari.bg
Свързани ключови думи