теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Лихвите по кредитите тръгват нагоре в края на годината


1 гласа926 прочитания

Липсата на желание за потребление и инвестиции събира богатството на хората основно в депозити, твърди председателят на Асоциацията на банките

Към края на тази година лихвите по кредитите и депозитите ще тръгне нагоре. Това ще се случи, ако европейската икономика тръгне нагоре. Дотогава лихвите ще продължат още малко да намаляват, като ще има и известен период на стабилизация. Това заяви председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

По думите му лихвите по кредитите и депозитите винаги вървят в една и съща посока, защото те са цената на един и същи ресурс - на капитала.

Андронов изрази мнение, че пределът на корекции на лихвите  в посока надолу наближава. Такъв пример са ипотечните кредити, където лихвите по новоотпуснатите заеми е вече под 5%.

Позитивна индикация за поява на алтернативна инвестиция обаче е поскъпването на имотите. По данни на Агенцията по вписванията цените на жилищата в големите градове са се повишили с 5-6%.

Според него, въпреки че кредити отново се отпускат лесно, а цената им пада, липсва увереност сред бизнеса и гражданите да инвестират в производство и потребление.

По думите му се наблюдава липса на желание за потребление и инвестиции.

„Липсата на желание за потребление и инвестиции събира богатството на хората основно в депозити. Това е характерна диагноза на всяка икономика в такава фаза, когато бизнесът и хората се страхуват да предприемат стъпки за инвестиции“, подчерта Андронов.

„За една година намалението на цената на кредите на новия бизнес е около 1%, което е много повече от 0. Банките държат пари, защото нямат достатъчно възможности да кредитират и няма достатъчно алтернативи“, допълни Андронов.

Днес кредитите се отпускат по-лесно отколкото преди кризата и цената им е по-ниска оттогава.

Относно приемането на еврото у нас, Андронов посочи, че изгледите са положителни.

Според него съвсем осезаемо е и отражението на китайската икономика. Според него обаче сигналът за слабостите й е пресилен.

„От няколко месеца наблюдаваме ефекта върху китайската икономика, но не можем да отписваме отсега Китай и да се настройваме за голяма катастрофа“, каза той.

Прогнозите на експертите са корекцията надолу да продължи още известно време, но се очаква в един момент европейската икономика да тръгне нагоре, обясни председателят на Асоциацията на банките в България.

Източник: www.econ.bg

Сравнете всички оферти за жилищни и ипотечни кредити от банкови институции