теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Лихвите спадат, но бавно и с малко


0 гласа811 прочитания

Общата цена на кредитите също почти не мърда

Движението на лихвите по кредитите и депозитите отговаря на прогнозите, правени досега – намаляват, но бавно и с малко. И през миналия месец се запазва плавният темп на спад, като стъпките са малки, показват данните на БНБ към края на февруари 2014 г.

Лихвите по депозитите все още имат възможност за понижение, но темпът на спад се задържа заради това, че отделни банки все още дават по-високи лихви по влоговете. Опасението е, че ако някои банки намалят по-съществено цената на депозитния си ресурс, за да си осигурят поле за понижение и на цената на кредитите, които отпускат, това ще доведе до преливане на клиенти към други с относително високи за средното на пазара ниво.

Към края на февруари средните за пазара лихви на срочните депозити за домакинства са били 3.4% за левове и 3.25% за евро. Спрямо миналата година по-това време понижението им е с около един процентен пункт.

В изчаквателна позиция

Така по-бавният спад на лихвите по депозитите води в известна степен и до задържане в намалението на тези по кредити. В последните няколко месеца секторът очаква и промените в Закона за потребителските кредити, които ще засегнат ценообразуването и таксите особено по жилищните заеми. Новите правила са в парламента и предстои евентуално следващата седмица окончателното им приемане на второ четене.

Заради неизвестността около това какъв точно ще бъде механизмът на формиране на лихвите и кои точно такси ще бъдат законово забранени за начисляване банките останаха в изчаквателна позиция по отношение на формиране на ценовата си политика в сегмента на жилищното кредитиране. За разлика от друг път сега почти липсва дори подновяване и продължаване на т.нар. промоционални оферти за жилищни заеми. За сравнение, през пролетта на миналата година имаше около 8-9 банки с телевизионни реклами за този тип заеми.

И общата цена замръзна


Данните за движението и на годишния процент на разходите (включва освен лихвата всички такси и комисиони, свързани с ползването и обслужването на кредита, ГПР), който дава общата цена на един кредит, показват, че в последните три месеца промяната му е почти незначителна. Това обяснява и липсата на промени в ценовите предложения на банките.

Към края на февруари ГПР по жилищни кредити в левове е бил 7.75% (намаление на месечна база с 0.06 пр. п.), а в евро 8.18% (намаление на месечна база с 0.4 пр. п.). При потребителските заеми ситуацията е подобна. За тях ГПР в левове е бил 13.32%, а в евро 10.99%.

Източник: www.capital.bg

Сравнете всички оферти за срочни депозити