теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Лимитът на безконтактните покупки с Mastercard се вдига на 50 лв. от пролетта


0 гласа831 прочитания

За потребителите на Visa остава ограничението до 25 лв.

От следващата пролет безконтактно плащане с банкова карта ще е по-различно - Mastercard обяви, че вдига лимита от 25 на 50 лв. след 1 април. Засега от Visa запазват досегашния праг от 25 лв., над който потребителите ще въвеждат ПИН код за потвърждение на покупката, но най-вероятно промяната няма да се бави дълго и за тях. А тя ще има няколко ефекта за потребителите - ще направи пазаруването в търговски обекти по-бързо, ще намали рисковете, които носи плащането кеш, а и така лимитът в България се изравнява с този в повечето държави в ЕС. Разбира се, той може да варира според банката - издател на картата, но само до ограничението на платежния оператор. Така клиентите ще могат в по-голяма степен да се възползват от удобствата на картовото разплащане, още повече че според статистиката средният размер на една покупка надвишава досегашния лимит от 25 лв., което е все едно да имаш Ferrari и да го караш с 50 километра в час. Промените обаче може да донесат и негативи - потребителите да харчат повече и да надвишат определени свои разходни лимити. Това обаче е субективна преценка и въпрос на контрол и управление на средствата при всеки.

Бързата подмяна на чипа

От 2007 г., когато безконтактната технология бе пусната на пазара, банките в България започнаха активно да подменят старите карти с чип. В резултат на това 54% от потребителите в страната вече са с новия вид пластика, а само за една година нарастването в броя им е с 22%. Този темп показва, че може би е въпрос на две-три години новото поколение карти да покрие напълно пазара. Нещо повече - развитието на безконтактната технология прави възможно интегрирането й в телефони и часовници, превръщайки ги в дигитални портфейли.

Въпреки страховете, че този тип карти са уязвими и някой може да "краде" пари от тях, доближавайки нарочно четец в градския транспорт до чантата, или че без да иска, човек може да плати чужда сметка в супермаркета, технологията доказа своята надеждност и сигурност. В световен мащаб неоторизираните транзакции са много под половин процент и досега не е ставал известен случай на сериозни опити за злоупотреби. Самите лимити служат като начин за ограничаване на щетата, в случай че картата е открадната и преди собственикът й да успее да уведоми банката, някой се опита да купи нещо с нея. Освен това има допълнителни спънки пред недоброжелателите, като например необходимост от ПИН при три или повече транзакции в рамките на един ден, чиято обща стойност надхвърля дадена сума.

Намерете най-добрата оферта за дебитни карти

Тази сигурност стимулира потребителите да използват смело пластиките си и цифрите го показват красноречиво - 49% от всички транзакции в търговската мрежа вече са безконтактни. Хората вадят карта не само при покупки в супермаркета (77% от транзакциите), бензиностанцията (41%) или заведенията (21%), но включително и за плащане на данъци и актове в публичните институции (18%). Картата плаща сметки и в чужбина, без необходимостта да посещаваш обменно бюро преди пътуването или да се чудиш за какво ненужно нещо да похарчиш останалите чужди пари на летището. Резултатът от това е в намаляването на необходимостта от държане на много кеш, изсветляване на продажбите в търговските обекти, където сивият сектор е значителен, и не е особено радващо за old school крадците, дебнещи за пари в брой.

Оттук накъде

След скоростното навлизане на новите карти в ежедневието логичната следваща стъпка бе вдигането на лимита за безконтактно пазаруване. От най-ниското в Европа равнище (виж таблицата) България вече се изравнява със средното за Европа - 25 евро, но дори и така няма да се покрива средната сметка, която потребител плаща с карта у нас - 58 лв. по данни на Mastercard. Въпреки това според банков експерт новият лимит е по-добре адаптиран към актуалните финансови потребности на потребителите и допълнително показва зрелостта на българския пазар (виж мнението). Боян Дамянов от SG Експресбанк добавя, че движеща сила за изглаждането на праговете в Европа е PSD2 директивата, която поставя септември 2019 г. като срок за изпълнение на новите регулации.

Съдейки по доста по-високите лимити в страни като Великобритания или Ирландия, най-вероятно това няма да бъде последната корекция, още повече че ако се попитат търговците, те предпочитат ограниченията да бъдат премахнати въобще.

Източник: www.capital.bg
Свързани ключови думи