теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Лизинговият пазар отново се свива


1 гласа1100 прочитания

Забележимо са намалели новите договори за машини и индустриално оборудване

Лизинговият пазар се е свил през периода юли-септември. Понижението е както на тримесечна, така и на годишна база, показват данните на БНБ за сектора. Стойността на всички нови договори за третото тримесечие е била 273 млн. лв. при над 300 млн. лв. в предишните три месеца. По този начин пазарът не успя да затвърди ръста, отчетен през второто тримесечие. В сравнение със същия период на миналата година понижението е по-малко - с над 2%.

Най-чувствително е намалял финансовият лизинг на машини, съоръжения и индустриално оборудване – новите договори са за едва 77 млн. лв., с повече от 17% спад на годишна база. Това е и едно от трите основни пера в лизинговия бизнес в България наред с покупката на леки и товарни автомобили на изплащане. Данните на БНБ показват, че пазарът на лизингови товарни коли е намалял и на годишна, и на тримесечна база. В същото време този на леки автомобили се е увеличил спрямо третото тримесечие на миналата година, но леко е намалял в сравнение с април-юни на тази година.

Притесненията на бизнеса

Информацията от БНБ не е изненадваща и потвърждава тенденцията компаниите да ограничават инвестициите си. В петък НСИ публикува резултатите от анкета сред предприемачи, според която очакванията са инвестициите в българските компании да бъдат с 10.4% по-малко общо за цялата година в сравнение с миналата. Това напълно съвпада с проучването на консултантската комания EY – според него за 40% от представителите на бизнеса икономиката в България се влошава, а само 27% наблюдават подобрение.

"Не бих казал, че има специални причини за спада през третото тримесечие, конюнктурата на пазара не е лесна", коментира Александър Кръстев, изпълнителен директор на "Уникредит лизинг". Той посочи, че управляваното от него дружество има 25% ръст на новите договори през третото тримесечие спрямо второто и ако се извадят тези резултати, ситуацията за целия сектор би била много по-лоша.

Европейска диета
 
Кръстев смята, че има връзка освен с песимизма на предприемачите и с липсата на европейско финансиране за нови проекти. "При всяко положение намалението на новите договори, специално на тези за  машини и оборудване, е свързано с предпазливостта на компаниите към нови  инвестиции и с нулевата година за еврофондовете", обясни той.

Общо за тази година прогнозата на Кръстев е за незначителен ръст за целия пазар. "Конкретно за "Уникредит лизинг" очаквам резултатите ни да са много по-добри от средните за сектора", добави той.

Малка част от намалението на лизинговите портфейли може да се дължи на "Партнер лизинг" - свързаното с Цветан Василев дружество е най-големият длъжник на КТБ.

Необслужваните договори спадат

Добра новина на сектора е продължаващият спад на необслужваните договори. Към края на септември те са били на стойност 731.3 млн. лв. при 767 млн. лв. през юни и над 924 млн. лв. за септември миналата година. В същото време стойността на всички договори за лизинг – новите и старите, остава почти без промяна, като се движи около 3.2 млрд. лв. За последен път ръст на необслужваните договори е имало през първото тримесечие на миналата година, когато те са скочили с 31% спрямо края на 2012 г.

Секторът продължава да бъде на загуба според информацията от централната банка. За третото тримесечие тя е 528 млн. лв., почти колкото в предходното. На годишна база има увеличение (виж графиката). Без промяна, основният източник на финансиране за лизинговите компании си остават дългосрочните кредити – те заемат над половината от общите пасиви в сектора. Най-малък е делът на финансирането чрез облигации – за едва 12 млн. лв.

Източник: www.capital.bg

Сравнете оферти за авто кредити и лизинги

Свързани ключови думи