теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Марио Драги призова за търпение при покачването на лихвите в еврозоната


0 гласа566 прочитания

Първото увеличение се очаква да бъде през втората половина на 2019 г.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги призова да се запази търпение при промяната на лихвената политика на финансовата институция, тъй като според него лихвите ще се покачват с бавни темпове от септември 2019 г., съобщава Financial Times.

Промяната 

През последните 3 години ЕЦБ е напечатала 2.4 трлн. евро, за да засили растежа на икономиката в еврозоната. Въпреки това преди седмица стана ясно, че банката ще промени досегашната си политика, ще прекрати програмата си за изкупуване на облигации в края на годината и ще се фокусира върху лихвите.

На последното заседание миналия четвъртък от банката обявиха, че очакват лихвите да се запазят на рекордно ниски нива до лятото на следващата година. Поради това редица инвеститори смятат, че първото повишение на лихвените проценти ще бъде през втората половина на 2019 г.

На годишния форум за централното банкиране, който се организира от ЕЦБ и се провежда в португалския град Синтра, Драги заяви, че е необходима голяма доза търпение, за да предвидят първия ръст на лихвите, и поради това ще започнат плавна промяна на своята политика.

Във вторник той коментира, че посланието му е било разбрано правилно от пазара. След изявленията на Драги стойността на еврото спрямо долара се понижи с 0.8% до 1.154. Анализаторите обясняват, че това се дължи на нарастващото търговско напрежение между САЩ и Китай. Освен това търсенето на държавни облигации се е увеличило.

Реално еврото отслабна след посланието на Драги за лихвите и миналата седмица. По-ниската стойност на единната валута би улеснила и увеличила износа от еврозоната.

Разлики със САЩ

Посланието на Европейската централна банка показва разликата между валутната политика в САЩ и тази в страните от еврозоната, което означава, че лихвите по кредитите ще се задържат по-дълго на ниски нива от очакванията на инвеститорите. Американският федерален резерв повиши лихвените проценти трета поредна година. Повечето инвеститори предполагат, че ръстът на лихвите ще започне през юни 2019 г. заради посланията и обсъжданията в ЕЦБ.

Прец миналата седмица Фед повиши основната лихва в диапазона от 1.75 до 2%. Специалистите предвиждат, че тези нива ще се увеличат с около 1 процентен пункт, преди ЕЦБ да направи първото повишение догодина.

Ръководството на ЕЦБ загатна за промяна в досегашната си политика, тъй като обяви, че планира до края на годината да прекрати програмата си за изкупуване на облигации. Тези действия на финансовата институция целят да възстановят икономическия растеж в еврозоната, но срещат голямо неодобрение от предимно германски и холандски евродепутати. Въпреки това от банката се опасяват, че монетарната политика в Европа ще бъде нестабилна в продължение на поне година.

Източник: www.capital.bg