Средната сума на транзакциите се понижава от 123 лв на 116 лв.

Все повече държавни институции в България приемат плащания директно от кредитна или дебитна карта през ПОС-терминал. Това е едно от заключенията в проучването MasterIndex на компанията за картови разпащания MasterCard за нашата страна, което се фокусира върху проникването на безкешовите разплащания.

"През тази година 23% от участвалите в проучването са завили, че биха искали да могат да плащат с карта на институциите, но нямат тази възможност. За сравнение през миналата година процентът на тези хора беше чувствително по-висок: 29%. Това понижение ни говори, че голяма част от анкетираните вече използват въпросната услуга", коментира Ваня Манова, регионален мениджър на MasterCard за България и Македония. Чрез плащане с карта се спестява таксата за банков превод, която обикновено е в размер от 2 до 8 лв. за едно платежно нареждане.

Стимулиране на операторите

"Все още има много места сред държавните инстутции, в които по една или друга причина не се приема плащане чрез карта. Затова MasterCard има предвид няколко инициативи, чрез които да се ускори процесът по въвеждането на електронните разплащания там", съобщи за "Капитал" Манова. Един от възможните начини е да се стимулират служителите в държавните институции да приемат безкешови разплащания. Въпреки спада на хората, които търсят ПОС-терминали край държавните гишета, те продължават да бъдат мястото, където най-много хора биха искали да платят с карта, но нямат тази възможност. На второ място са куриерите при доставка с наложен платеж. В последните години основните, но не и всички, куриерски фирми у нас вече приемат плащания с ПОС-терминал.

Алтернатива и за градския транспорт

Не така стои въпросът при плащането за градския транспорт обаче. Тази сфера е единствената, при която потребителите, които искат да плащат с карта, се увеличават.
"До колкото ми е известно, Софийска община все още се оглежда за варианти за система, чрез която безконтактните платежни карти да се използват като абонаментна карта или за бързо плащане за градския транспорт", добави Манова. Подобни системи, които чрез елементарно "тапване" на безконтактна кредитна или дебитна карта осигуряват закупуване на билет за градския транспорт, вече се използват и в източноевропейски столици като Будапеща и Варшава.

И за суми под 25 лв.

Средната сума на безкешовите плащания се понижава от 123 на 116 лв., декларират участвалите в анкетата. Освен това една трета от участвалите в проучването заявяват готовност да плащат с карта и за покупки над стойност под 25 лв. Тази сума е лимитът, при който може да се плати, без да е необходимо да се въвежда ПИН код. Що се отнася до сигурността и твърденията, че безконтактните карти позволяват да бъдат прочетени от злонамерени лица от разстояние и да бъдат източени суми от тях чрез портативни ПОС-терминали, Манева коментира, че информацията, която се споделя, не е достатъчна за транзакция. "А колко от вас познават някой, който наистина по подобен начин е загубил пари?", добави тя.

Отношението на българите към мобилните разплащания също е положително - приблизително 70% от картодържателите споделят, че биха искали да пазаруват и плащат чрез мобилно устройство, а едва 17% предпочитат традиционните методи на плащане. Към момента Първа инвестиционна банка е единствената българска банка, чието мобилно приложение за телефон позволява плащане с дигитална карта през nfc технологията. Тя дава възможност вместо физическа платежна карта, транзакциите да се извършват чрез доближаване на смартфона до ПОС-терминал. Банката обаче е сред малкото български, които имат такса при плащане на ПОС в чужбина.

Източник: www.capital.bg

Сравнете всички оферти за дебитни карти