теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Mastercard увеличава лимита за плащане без ПИН от 25 на 50 лв.


0 гласа937 прочитания

Безконтактните плащания, при които не трябва да се въвежда ПИН код, вече ще са с лимит от 50 лв., вместо до 25 лв., както досега. Това важи за картите, издадени от картовия оператор Mastercard, включително и старият бранд Maestro, съобщиха от компанията. Трябва да се има предвид, че по-високия лимит ще влезе в сила от 1 април 2019 г.

Защо сега?

Увеличението на лимита за безконтактно плащане е в отговор на нуждите на потребителите, за по-лесни и по-бързи плащания. Средната стойност на едно плащане е 58 лв. Най-често безконтактното плащане се използва в супермаркети (77%), в търговски вериги (68%) и бензиностанции (41%), показва проучване на компанията. По данни на БНБ малко над половината от картите от нас са Mastercard, а другата половина – Visa, докато местният оператор Борика държи по-малко от 5% от пазара.

Намерете най-добрата оферта за дебитни карти

Процесът за повишаване на лимита за верификация за безконтактни плащания с Mastercard и Maestro без въвеждане на ПИН в България се развива поетапно - от месец юли 2018 г. всички ПОС терминали в страната са безконтактни; до месец март 2019 г. терминалите ще бъдат преконфигурирани; а от 1 април 2019 г. ще влезе в сила новият лимит за CVM.

Как е в чужбина?

В сравнение с останалите европейски държави, текущата граница на транзакции без ПИН в България е една от най-ниските. По-висок лимит на стойностите за верификация на безконтактните транзакции съществува не само в западноевропейските държави (в Обединеното кралство сумата възлиза на 30 паунда или около 63 лв., във Франция и Ирландия - на 30 евро или около 60 лв.), но и в много от страните от Централна и Източна Европа (в Литва CVM лимитът е 25 евро или около 50 лв., в Румъния - 100 леи или около 42 лв., в Словакия - 20 евро или около 40 лв.). Глобалната тенденция в държавите, в които лимитът за верификация на безконтактни плащания е с ниска стойност, е той да се повишава - през 2019 г. В Полша, където 9 от 10 плащания в големите вериги за търговия на дребно са безконтактни, лимитът на CVM ще бъде повишен от 50 PLN (около 23 лв.) на 100 PLN (около 45 лв.).

Източник: www.forbesbg.com
Свързани ключови думи