теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Модерни FinTech платформи дават решение на проблема с високите такси за международни преводи


2 гласа2166 прочитания

Високите банкови такси за международни валутни преводи са често срещан проблем сред малкия и среден бизнес. Те се явяват значителен разход за например туристически компании или вносители, на които често им се налага да правят преводи в чужбина на малка стойност – до 5-10 хил. лева и при които таксата се явява значителна част от сумата като процентно изражение. Освен за превод, клиентът бива таксуван и за откриване, захранване и месечно обслужване на разплащателната сметка. Това се превръща в допълнително перо в бюджета на фирмите и често е пречка за малкия и среден бизнес.По света вече оперират FinTech компании, които предлагат с помощта на иновациите модерни и алтернативни методи на платежни услуги на потребителите. От средата на 2016 г. на българския пазар стъпи компания, която дава решение на проблема на фирмите при международни плащания – литовско дружество за електронни пари Paysera LT. Дружеството предлага надеждни и бързи международни валутни преводи на цени от 0.15 EUR за трансакции в рамките на Европейската икономическа зона (ЕИЗ) чрез IBAN за юридически лица,  като за физическите лица първите 30 бр. преводи всеки месец са безплатни. Друго предимство е, че преводът достига получателя в по-кратки срокове – обикновено в рамките на деня, често дори за 1 час. 

През октомври 2016 г., БНБ публикува информация за средните цени на банковите услуги за потребителите в страната, според които за превод в EUR към държава от ЕС, банките таксуват обикновено процент от сумата на самият превод  - мин. 16.62 EUR. За сравнение, същия превод през системата на Paysera e 0.15 EUR или над 110 пъти по-изгоден. Преводи към други страни или в друга валута (платформата поддържа над 30 валути) са на цена от 7 EUR и зависят от типа на превода, валутата и  вальора.
 
Paysera България предлага за собственици на онлайн магазини портал за разплащания, предоставящ различни платежни методи и лесна интеграция, VISA дебитна карта, онлайн система за продажба и управление на билети за събития, масови плащания и други. 

Paysera LT е чуждестранно дружество за електронни пари с лиценз от Централната банка на Литва за емитиране на електронни пари и предоставяне на платежни услуги в страни от ЕС. Изпълнителен директор на представителството на Paysera в България е Мартин Богданов, който е заемал ръководни позиции в различни банкови институции в България и чужбина.

Услугите на компанията
Услугите, които предлага Paysera са достъпни изцяло онлайн като самото откриване на сметка не изисква физическо посещение в офис. Това е една от причините защо откриването на сметка, месечната й поддръжка, както и уеб-банкирането са безплатни за потребителите и  на разположение седем дни в седмицата.

Към м. юни 2017 г., клиенти на Paysera в глобален мащаб са над 300 000 физически лица и над 14 500 компании. Българските потребители на системата растат с всеки изминал ден и към момента са над 4000 физически и над 800 юридически лица. Извършените трансфери от български клиенти за последната година възлизат на над 175.7 млн. лева при общ обем на трансфери глобално през системата на Paysera за над 1.4 млрд. EUR.