теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

MoitePari.bg с нова секция за фондовете от масовата приватизация


0 гласа4861 прочитания

MoitePari.bg има удоволствието да Ви представи напълно нова секция, с обновена информация за фондовете от масовата приватизация. Тя е резултат от няколкомесечното ни усилие, целящо да подпомогне с актуална и полезна информация собствениците на бонови книжки. Новата секция съдържа актуални данни за всички публични и непублични приватизационни фондове. Тя е достъпна на : https://www.moitepari.bg/masova-privatizacia.aspx
 
В нея е поместена актуална информация за всеки фонд, съдържаща данни за :
- Новото и старото име на фонда (преди и след преобразуването)
- Текущата цена на фонда за брой акция
- Данни за изплащан дивидент през годините
- Борсов код
- Актуални контакти на фонда и директор за връзка с инвеститорите
- История на фонда (в какво е съсредоточена дейността на фонда, имало ли е през годините увеличения на капитала, вливания, издаване на облигационни емисии и друга важна информация за него).

В началото на месец юли 2017 г. MoitePari.bg стартира кампания “Колко струват акциите ми от масовата приватизация и какви дивиденти са обявени за получаване“. Целта ни е да събудим интереса на около 2,5 млн. притежатели на акции от масовата приватизация. Голяма част от акционерите не са наясно какво се е случило с фондовете и предприятията, в които са инвестирали, а други, макар и знаейки, не са предприели никакви стъпки.

На настоящия етап в набраната информация ще намерите подробни данни за 44 приватизационни фонда.  В обновените данни за фондовете можете да намерите също и препратка към новата услуга на Централен депозитар, която стартира в средата на януари (https://ewallet.csd-bg.bg/). Платформата дава възможност на собствениците на бонови книжки сами да установят точния брой на притежаваните от тях акции в момента. Достъпът до регистъра се осъществява чрез т.нар. „персонален идентификационен код“ (ПИК), който се издава във всеки клон на НАП.

Акценти от проведената кампания:
- Приватизационните фондовете сравнително рядко разпределят дивидент на акционерите си;
- Разпределяните дивиденти на една акция възлизат на ниска стойност (между 0.10 лв и 1,00 лв.);
- Около десет от всички фондове притежават сравнително високи текущи цени на дяловете. Това са: Стара планина Холд, Холдинг „Варна“, Индустриален капитал холдинг, Холдинг „Нов век“, Албена, Еврохолд България, Индустриален холдинг България, Синергон, Доверие обединен холдинг, Сила холдинг. 
- Слаба активност на собствениците на бонови книжки

Въпреки желанието ни да наредим изцяло пъзела за всички 88 приватизационни фонда, все още има няколко парчета, които ни убягват. Затова ви приканваме (Вас собствениците на бонови книжки) да споделите с нас допълнителна и полезна информация за Вашия фонд. В нашия форум сме отделили специално място за всеки бивш приватизационен фонд: http://forum.moitepari.bg/category/16-MASOVA-PRIVATIZACIJa . Там всеки участник в масовата приватизация може да сподели своя опит, полезна информация и съвети. Нуждаем се от Вашето съдействие, за да наредим напълно липсващия пъзел. Фондовете, които остават да наредим в пъзела са: Гарант инвест, Добруджа холдинг, Доверие обединен холдинг, Екип-98 холдинг, Екоинвест, Изотсервиз, Континентал холдинг, Мел инвест холдинг, Напредък, Наш дом, Никотиана-БТ, Орел Инвест, Пълдин, Руен и др. 

Ние от  MoitePari.bg ще продължаваме да редим парче по парче от така разбъркания пъзел, наречен „масова приватизация“. Очакваме Вашите коментари и споделен опит с боновите книжки в нашия форум. Защото заедно можем повече!

Вашият опит с масовата приватизация може да е полезен и на други!

Свързани ключови думи