теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Може ли да вярваме на туроператора – проверка в пет лесни стъпки


1 гласа1469 прочитания

Лесно достъпни финансови данни за избрания посредник ще ни покажат доколко е стабилен и каква е вероятността да ни остави без платената почивка

Миналата седмица още един туроператор остави български туристи на улицата. Ваканционните месеци периодично преливат от такива новини и сякаш никой държавен контрол не успява да се справи с некоректните туристически посредници. Изборът и конкуренцията би трябвало да ги изгонят от пазара, ако клиентите им се интересуваха повече с кого сключват договор. Сериозни проблеми като изоставянето с неплатен хотел никога не се появяват изневиделица – за тях има много индикации, стига човек да ги потърси. Предлагаме ви няколко лесни стъпки, с които да проверите сами доколко може да се има доверие на избрания туроператор. Разбира се, ако се случи нещо, има застраховки – но по-добрият вариант е да не прибягваме до тях.

1. Проверка в Регистъра на туроператорите и туристическите агенти. Може да намерите всички, вписани като такива на този адрес. В базата данни има седалище на компанията, адрес за кореспонденция, управител, дата на регистрация и най-важното – застраховка. Всички туроператори трябва да имат застраховка, а в регистъра пише към коя компания е сключена и какъв е лимитът за застрахователна сума. Може да попитате и в офиса на туроператора къде е сключена полицата, а после да се обадите на застрахователя, за да сверите дали наистина е валидна.

2. Регистрираните туроператори трябва да сключат медицинска застраховка за пътуване в чужбина на клиентите си. Ако няма такава, значи има нещо нередно.

3. Проверка в Търговския регистър. На този линк се правят справки по юридическо лице – за фирменото състояние на всяко регистрирано в България дружество. Повечето информация е със свободен достъп. След като намерите туроператора, може да проверите дали е в несъстоятелност, има ли наложени запори и принудително изпълнение по тях. В рубрика "Обявени актове" са годишните отчети. В случая на "Гъливер травел", която изостави децата в Испания, отчетите не са подавани навреме, а този за миналата година се бави. Все пак от наличната информация се вижда, че туроператорът не е много добре финансово – през 2013 г. е приключил на загуба от 10 хил. лв., а освен това има 339 хил. лв. задължения, всички с падеж до една година. Т.е. компанията е трябвало да ги плати до края на 2013 г. В същото време годишните приходи от продажби са били едва 40 хил. лв. и от това можем да направим извод за потенциални финансови трудности.

4. История и капитал на компанията – също се вижда безплатно и свободно в Търговския регистър. Туроператорът "Гъливер Травел" е с капитал от 20 лв., еднолична собственост е на Ирена Гришева Стоянова, след като през 2013 г. съдружничката й Росица Димитрова е напуснала. Пак в раздел "Справки" може да се направи проверка на физическо лице – в какви други компании е имало или има участие. Ако видите много от тях в ликвидация или несъстоятелност, светва червената лампичка.

5. Проверка дали е нередовен длъжник – това е справка, която се прави в Централния регистър на длъжниците към Камарата на частните съдебни изпълнители. Струва 12 лв. с ДДС и може да се направи през кантората на всеки частен съдебен изпълнител в България. Така може да разберете има ли висящи дела за просрочени дългове. Понякога видимо една фирма е здрава финансово и няма проблеми. В действителност обаче това, което може да не се вижда, са просрочени дългове. Този съвет е особено валиден за организаторите на ученически екскурзии – за родителите ще струва лев и дори по-малко да си разделят цената на справката и да отидат до кантора на съдебен изпълнител, за да я получат.

Източник: www.capital.bg