Любители и фенове на каяка от цялата страна ще се съберат да премерят сили и да обменят опит на Втория национален събор „Каяк в бързи води – Струма 2010“.  

Събитието ще се проведе от 4 до 6 септември 2010 г. на река Струма, където този спорт може да се практикува целогодишно, а мястото е предпочитано от всеки любител на бързите води.

През първия ден каякари от София, Пловдив, Стара Загора, Елхово, Варна и др. ще премерят сили на изграденото слаломно трасе. Инициативата е за насърчаване на начинаещите, а по-напредналите ще покажат умения на прословутия бързей „Каскадата“, който е с най-висока степен на трудност според международната категоризация.

И тази година ще участват и състезатели с надуваеми двуместни каяци, които набират популярност през последните години. Тези каяци са по-широки и стабилни и могат да се управляват от хора с по-малко умения. Принципът на управлението им е идентичен с този на едноместните, но в него вземат участие и двамата водачи, което го прави още по-атрактивен.

Специално внимание ще бъде отделено и на най-малките ентусиасти, които ще премерят сили заедно със своите родители в дисциплината „Фемили“.

Новото тази година ще е отборната надпревара в дисциплината „Паралелен слалом“. Това ще е и най-интересното състезание по време на събора поради специфичния масов старт на няколко отбора едновременно, като целта е да преминат през всички врати на слаломното трасе.

Вечерта на 4 септември 2010 г. ще има награждаване на победителите и парти на открито.

През втория ден ще стартира „Регата Струма“ по долната отсечка на реката до гр. Кресна. Самият участък е с ниска категория на трудност и ще даде възможност на любопитните и на всички участници да покарат заедно няколко километра.

На третия ден ще има каяк уъркшоп, по време на който ще се проведат различни занимания по интереси – техники, ескимоско обръщане, родео и т.н.

Националният събор се организира от Българското каяк общество. Асоциацията е създадена, за да обединява привържениците на този вид спорт и през последните години работи усилено за неговата популяризация и развитие.

През 2009 г. в надпреварите се включиха над 80 души, което спомогна идеята за събор на любителите на каяка в бързи води да се утвърди като традиционно събитие, обединяващо всички. Каякът не е нов спорт за България, но поради затруднения достъп до информация и екипировка не се радва на голяма популярност. Това е причината хората, занимаващи се с „бързи води“, да създадат асоциацията Българско каяк общество, която се стреми да популяризира този вид спорт. 

Освен да бъде в подкрепа на начинаещите, събитието цели и да подпомогне развитието на туризма в района на дефилето. Все по-често клубовете и общините намират общ език и си подават ръка в съвместни кампании за почистване на реката и организиране на състезания. Това показва, че хората имат желание да превърнат дефилето и реката в едно по-чисто и удобно място за туризъм.

Събитието е подкрепено и от клубовете по рафтинг, както и от общините Кресна и Симитли, на територията на които се намира отсечката.