теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Не искаме Каско със самоучастие


2 гласа1079 прочитания

Хората масово предпочитат да сключват автомобилната застраховка „Автокаско”, без да се възползват от клаузите за самоучастие в договорите. Това съобщиха застрахователи пред „Монитор”.

При самоучастие обикновено застрахователната премия е по-ниска. „Разликата обаче не е толкова голяма, за да накара хората да предпочетат този вариант”, каза Константин Велев, член на Управителния съвет на Асоциацията на застрахователите в България. Той обясни, че в повечето случаи застрахователите предлагат възможност за самоучастие само при определени събития.

Такъв бил случаят за щети, които са нанесени на паркинг тъй като обикновено те са за по-малки суми – между 200 и 350 лв. При наличие на клауза за самоучастие клиентът поемал около 10% от размера на щетите. Експерти припомнят, че хората предпочитали този вариант в разгара на кризата, когато за тях било по-важно да получат отстъпка от размера на застрахователната премия.

В момента средната цена на застраховката „Автокаско” при една вноска за автомобил със застрахователна стойност 7000 лв. е между 400 и 900 лв. Това показва проверка в сайта „Моите Пари”. Едни от сравнително изгодните оферти са за около 350-400 лв. При самоучастие от 150 лв. обаче премията пада до около 280-300 лв.

Ако клиентът се съгласи да поеме по-голям размер от евентуалните щети, цената на полицата може да стигне и 260 лв. Това е с около 35% по-малко от първоначалната цена на застраховката.

Подобни клаузи често се предлагат и в имуществените полици. При тях обикновено самоучастието е около 2% от застрахователната сума на базата, на която е сключен договорът. При земетресението в Перник се оказа, че някои хора може и да не получат обезщетение, защото са сключили контракти с клауза за самоучастие. Причината е, че повечето щети са били с малки размери от порядъка на 1000-1500 лв. и така те оставали за сметка на застрахования. Въпреки това от някои застрахователни компании обявиха, че ще изплатят пълния размер на обезщетенията, независимо от това дали има самоучастие.

Източник: Insurance.profit.bg

Свързани теми