теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Нова дисциплина „Лични финанси“ ще повишава финансовата грамотност на студенти


0 гласа719 прочитания

„Лични финанси: Въведение” е създаден в съавторство от доц. д-р Даниела Бобева, Институт за икономически изследвания към БАН и преподавател към катедра “Финанси” на УНСС

На 13 февруари, вторник, от 17:45 часа в зала „Средец” на Шератон София Хотел Балкан ще бъде представен проект за въвеждане на дисциплина „Лични финанси“ в неикономически висши учебни заведения в България, както и на учебник по лични финанси за студенти.

Необходимостта от обучение за това как да се управляват личните финанси в страната е свързана с три основни проблема: ниска финансова грамотност на населението, фрагментираната и некачествена финансова информация, както и слабо и неефективно използване на финансовите услуги. 

По примера на съвременните образователни системи по света, които включват специализирани курсове за своите студенти, JA България и NN България поставят началото на цялостна програма за “Повишаване на финансовата грамотност на студенти в неикономически специалности”, водени от разбирането, че личните финанси са интересна област за изучаване и фундамент за просперитета на младите хора. Създаването на учебника „Лични финанси: Въведение” е само първата стъпка от проекта, който ще продължи с обучения на преподаватели, открити лекции за студенти и утвърждаване на новата дисциплина в 6 университета в страната през 2018/2019 г. 

„Лични финанси: Въведение” е създаден в съавторство от доц. д-р Даниела Бобева, Институт за икономически изследвания към БАН и преподавател към катедра “Финанси” на УНСС, и Джеймс Йоловски, мениджър Програми за финансова грамотност на JA България. Учебникът е разработен под научната редакция на проф. д-р Снежана Башева от УНСС. 
Свързани ключови думи