теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Нова застраховка ще пази туристите при провал на резервацията


0 гласа1117 прочитания

Обезщетението ще трябва да се изплати в срок до 3 месеца при настъпване на застрахователното събитие

Нова застраховка ще пази туристите при анулиране или дублиране на резервацията за почивка. Става дума за новата полица „Настаняване“, предвиждана в проект на Закон за туризма, пуснат за обществено обсъждане до 15 март.

Застраховката ще се сключва от туроператорите, а потребителите ще могат да проверяват онлайн дали това е факт.

В документа се предвижда и срок от 3 месеца, в който туроператорът трябва да обезщети туриста при настъпване на застрахователното събитие.

Предвижда се и хотелиерите да водят електронен регистър за настанените туристи, като са длъжни да осигурят свързването му с Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Така досегашните успешни опити да се скрият нощувки ще бъдат сведени до минимум. Ако отседнете в хижа, пак ще ви запишат име и дата на нощувка, но това може да стане на тетрадка. Всеки ден обаче хижарят трябва да внася данните в ЕСТИ.

Туристически инспекторат ще следи за нелегални хотели, ресторанти, дали се спазват изискванията за категоризация, както и за туроператори менте, предвижда законът. При нарушения инспекторите от туристическото министерство ще могат да разпореждат спиране на туристически услуги и затваряне на обекти. При нужда министърът на туризма може да създава и мобилни групи за контрол заедно с НАП, МВР и т.н.

5000 лв. ще е глобата за незаконна туристическа дейност от физическо лице, между 10 и 15 000 лв. от ЕТ и юридическо лице, предвижда проектът, информира "24а часа". С 2000 лв. пък ще трябва да се раздели работодател, ако наеме неправоспособен екскурзовод, планински водач или ски учител.

Източник: www.econ.bg
Свързани теми
Свързани ключови думи