теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Новата порция стимули на ЕЦБ – лоша терапия за ЕС


0 гласа434 прочитания

Ако бях финансов министър на България, бих се въздържал от влизане на страната в еврозоната в този момент, твърди икономистът Красен Станчев

Най-лошото, което може да се случи на Европейския съюз (ЕС), е подготвяният нов пакет стимули от страна на Европейската централната банка (ЕЦБ). Причината е, че този пакет, който се обсъжда още от ноември, съдържа части, противоречащи на традициите на централното банкиране - поддържане на постоянно количество пари в обращение, което значи поддържане на ценова стабилност. 

А това, което напоследък прави ЕЦБ, е спасяване на страни в дългови кризи, на банки (частен сектор) и предоставяне на умни мерки за поддръжка на икономическия растеж (разширяване на паричното предлагане и инфлация). Това мнение изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът и  основател на Института за пазарна икономика Красен Станчев.

Централните банкери се позовават при решението си за тези мерки на доклад, поръчан от ЕЦБ и изготвен от бившия главен икономист на МВФ Оливие Бланшар. В него се казва, че когато паричното предлагане (печатане на пари) се разширява с процента на ръста на икономиката, то това не е страшно. "Въпросът е, че печатането на пари е факт, а предполагаемият ръст на икономиката е концепция", каза Станчев. По думите му това създава рискове и ако зависи от него, България би трябвало в този момент да се въздържи от влизане в еврозоната. 

Станчев коментира и данните на НСИ за спад на промишленото производство през юли на годишна база. „Спадът в цифрово изражение е вероятно е 250-300 млн. лева, което може да бъде сезонен и външен фактор. Т.е. по-малко износ, което води до нереализиране на продукция. За последните 10 години износът като дял в БВП се е увеличил доста – около 4 пъти. Той е по-скоро външен фактор. Инвестициите са на равнището от миналата година. Има основание за внимание, но не и за тревога", каза икономистът.

Той коментира и разпределянето на ресорите в състава на Европейската комисия, пояснявайки, че и предишният ресор на България не е бил много съществен. „Сега на фокус попада и образованието. Нещо съществено не вярвам да се промени в съответните програми", смята той. Основната дейност в Комисията се прави от постоянните представители, а българските такива там са едни от най-добре подготвени, изтъкна Станчев.

Източник: www.investor.bg

Свързани теми
Свързани ключови думи