теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Обезщетенията по имуществени застраховки са се увеличили


0 гласа996 прочитания

След земетресението в Перник някои компании отчитат повишен интерес към тези полици

Земетресението в Перник е увеличило сериозно изплатените обезщетения от застрахователи миналата година, а в комбинация с нарастването на битовата престъпност е повишило интереса към сключване на полици при някои компании. Това показват данни на Комисията за финансов надзор и допитване до компании от сектора. Към края на ноември изплатените обезщетения по имуществени полици са 62 млн. лв., с 62% ръст спрямо единадесетте месеца на 2011 г. Според застрахователи до голяма степен увеличението се дължи на земетресението в Перник и щетите, настъпили в резултат на него и на други природни бедствия.

Компенсиране на природата

Официална информация колко са исковете за кражби надзорът не обявява, а и никое дружество не би искало името му да се свързва с повишени искове заради страх от загуба на клиенти. Въпреки това неофициално някои компании признаха, че имат увеличение на исковете за обезщетение – това обаче не е равносилно на повече платени застраховки. От ръководството на един от застрахователите с голям пазарен дял в имуществени полици казаха пред "Капитал Daily", че в последните месеци ръстът на исковете, свързани с кражби, е близо 30%. От компанията не пожелаха името й да се цитира, но от разговори с други дружества стана ясно, че толкова голямо увеличение на исковете е изключение за пазара, а не тенденция при повече застрахователи.

Много голямо увеличение на изплатените обезщетения има при "Армеец", "Уника", "Виктория", както и при "Булстрад" и ДЗИ, показват данните на надзора. Още при публикуването на статистиката изпълнителният директор на "Армеец" Цветанка Крумова обясни, че след земетресението в Перник е имало интерес към имуществени полици, но предимно за по-евтини варианти и малки допълнителни покрития.

Страх дом пази

Общо събраните премии от имуществени застраховки към края на ноември бележат 0.15% спад на годишна база при 2.5% понижение за целия пазар. От "Евроинс" посочиха, че в последните месеци на миналата година наблюдават нарастване на броя сключени полици "Имущество" за физически лица и малки фирми. Повече щети има заведени главно заради природни бедствия и аварии, а миналата година тези по кражби са останали на нивото на 2011 г., обясниха от "Евроинс". От ДЗИ не отчитат увеличение нито на исковете, нито на полиците.

При "Булстрад" обаче наблюдават повишение на сключените застраховки "Домашно имущество", но без да има ръст на исковете. Различно е положението при "Бул инс" - според изпълнителния директор Стоян Проданов няма завишение нито на исковете, нито отчетлив интерес. Той обаче каза, че след земетресението в Перник са били платени доста щети, много от които на пострадали в София. Проданов смята, че това е основната причина за силния ръст на платени обезщетения към края на ноември.
Гергана Иванова от брокера "Фин сейлс" коментира, че след земетресението е имало лек ръст на интереса към имуществени полици, но след това нивото им се е върнало на обичайните нива.

Източник: www.capital.bg

Сравнете всички оферти за застраховки

Свързани теми
Свързани ключови думи