теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Образователна кампания на Моите Пари


от Деян Василев
1 гласа2555 прочитания

Вчера в София Прес Клуб се проведе прес-конфернция, на тема: "Кредитни карти – какво още трябва да знаем при ползването им?", организирана от Моите Пари. На прес-конференцията бяха представени и анализирани резултатите от проведената анкета сред потребителите на сайта, относно информираността на хората при употребата на кредитни карти.

На събитието присъстваха множество медии, сред които бТВ, БНТ, ТВ7, ВВТ, вестник Телеграф, вестник Монитор, вестник Сега, вестник Труд. Повече информация за акцентите от събитието можете да намерите в прикачения файл, а презентациите можете да видите тук.

Кои бяха основните акценти и как беше отразено събитието в някои от медиите?

bTV: “Кредитната карта – спасение или напаст”

Увеличава се броят на потребителите, които не могат да обслужват кредитните си карти. Изследването е на финансови консултанти. Според данните остава ниска употребата на карти при разплащания в интернет.

Близо 50 на сто от хората просто теглят пари в брой от кредитните си карти. Обикновено това е съпроводено с голяма такса. Част от потребителите знаят това, но други не и това често ги изненадва неприятно.

Друг важен момент от последното изледване е, че много висок процент - над 50 на сто от хората, все още се притесняват да използват картата си за плащане през интернет. Това е изненада на фона на бума на онлайн резервациите и колективното пазаруване.

Вижте видеото към материала тук.

БНТ: “За възможностите на кредитните карти”

Деян Василев, директор на финансов сайт:
- Още преди да сключим договора е хубаво човек да си каже "Мога ли да лащам този кредит?" Като цяло е добре вноската месечно по картата да не надвишава 15% от дохода ни за месеца. На годишна основа лимитът на кредитната карта да не надвишава 25% от годишната заплата.

Вижте видеото към материала тук.

Вестник Сега: “Високите лихви отказаха българина от кредитна карта”

Най-голяма част от картодържателите - 65%, ползват картата си при покупки, но се увеличава делът на хората, които теглят и пари в брой чрез нея. В момента те са 46%. 32 на сто употребяват картата за пазаруване в интернет, докато 2/3 признават, че никога не са го правили.

Дебитните карти продължават да бъдат предпочитани пред кредитните. 76% от хората, които не притежават кредитна карта, и 82 на сто от тези, които имат такава, всъщност ползват дебитната си карта.

Вижте пълната статия тук.

TV7: “С кредитна карта в криза”

Кредитните карти ще набират все по-голяма популярност с повече бонуси и промоции от банките, прогнозират експерти. Вижте видеото към материала тук.

Вестник Класа: “Ползваме кредитните карти рядко, предимно за пазаруване”

Най-много хора (над 43%) прибягват до кредитната си карта един до пет пъти в рамките на 30 дни. Едва 13% от картодържателите я използват повече от 10 пъти за месец. Статистиката сочи още, че около две трети от респондентите плащат с нея при пазаруване. Почти половината запитани използват картата си, за да теглят и пари в брой. В интернет разплащанията у нас употребата й остава все още ниска. По-малко от една трета от картодържателите извършват такива транзакции.

Вижте пълната статия тук.

Вестник Труд: „Ползвайте кредитната карта за покупки, не за кеш”

Кредитната карта не е предназначена за теглене на пари в брой. Ползвайте я активно, когато пазарувате, ако искате да получите бонуси и промоционални оферти. Така можете да покриете неколкократно разхода за годишната такса по картата. Това посъветваха експерти от сайта за финансови консултации “Моите пари” и банка ДСК на откриването на образователна кампания за кредитните карти.

Вижте пълната статия тук.