теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Очакваните приходи от туризъм са около 1,9 млрд. евро


0 гласа2184 прочитания

Автор: Елица Елефтерова, Money.bg

Приходите от туризъм ще спаднат в рамките на 22-25%. Тази година очакваните приходи са около 1,9 млрд. евро. общо за годината. Това каза в интервю за агенция „Фокус" Румен Драганов председател на Института за анализи оценка на туризма.

Според него, освен че са паднали цените на основните услуги - настаняване, хранене и транспорт, са паднали и цените на всичко, което е допълнителна услуга към туризма.

Като цяло ние очакваме получаване на по-малко приходи от туризма при запазване на същия брой туристи, като спадът в приходите ще е в рамките на 22-25%, посочи Драганов.

Той каза още, че за миналата година приходите от чуждестранен туризъм са били 2,4 млрд. Евро, а за тази година се очакват около 1,9 млрд. евро..

Около 20% от хотелите в страната, включително и по Черноморието, са затворени към момента. България се намира в дълбока концептуална и управленска криза, която не е от сега, а от няколко години, коментира Драганов.

По думите му - концептуалната криза се дължи на това, че ние нямаме стратегия за туризма, която да отчита броя на българите, които пътуват в България.

Приетата от Министерски съвет стратегия за развитие на туризма не отчита приходите от български туризъм.

Управленската криза се изразява в това, че без да има стратегия се управлява публична собственост. Така по думите му страната ни остава извън обсега на онези страни, които съзнават и разбират по какъв начин се прави туризъм.

60% от легловата база на хотелите остава празна. Това е свързано с изключителната неефективност на туристическия отрасъл, което означава две неща. Едното е недоброто използване на кадровия потенциал, тъй като няма хора, които да работят три месеца в годината и девет месеца да стоят и да чакат работа, заяви Драганов.

Именно заради кадрите е и много ниско нивото на качеството на туристическата услуга. Когато тя не се практикува целогодишно, падат и уменията тя да бъде предоставяна добре.

Ние виждаме, че с тази ниска заетост на легловата база практически не могат да бъдат изплащани кредитите, които са направени. Именно поради тази причина сега в разгара на сезона все още стоят затворени хотели и те ще продължат да бъдат затворени и през това лято, посочи Румен Драганов.