теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Онлайн измамници заринаха е-пощите с „банкерски” имейли


0 гласа1206 прочитания

Ако имате съмнения, по-добре се обадете на финансовата институция, за да не останете без пари

Стотици хиляди електронни писма с подвеждащо съдържание са били изпратени на български потребители през последните дни. Целта им е да получат банковите данни на гражданите, предупреждават от МВР. Това е т.нар фишинг.

Имейлите са еднотипни по съдържание, претендират, че са изпратени от името на различни банкови институции. В един от тях, стигнал до редакционната поща на bTV Новините, се съобщава на не много добър български език, че акаунтът на потребителя е деактивиран и затова трябва отново да влезе в профила си на посочен сайт.

Той, за разлика от писмото е изключително качествена „реплика” на платформата на една от известните български банки. До него се стига през два домейна със скрита собственост. На същия сървър е качена имитация и на онлайн банкирането на друга банка с голям пазарен дял.

ГДБОП е създала организация с големите имейл провайдъри в страната за филтриране на измамните СПАМ съобщения.

Намерете най-добрата оферта за разплащателна сметка

Междувременно, обаче, е добре да припомним някои основни правила, свързани с този тип измами:

-Финансовите институции нямат практика да изискват данни от потребителите с директен активен (т.е. позволяващ натискане) линк в писмо.
-Обърнете внимание на адреса, който ви се предлага да посетите – ако е различен от този, който виждате на официалния сайт на банката, то най-вероятно нещо не е наред.
-Кореспонденцията с потребителите винаги идва от официални имейл адреси, а не от такива, например, на безплатни сайтове за електронна поща
-Потърсете контакт с банката по телефон или на живо в неин клон. Служителите със сигурност ще могат със сигурност да потвърдят дали става дума за легитимно писмо, или за опит за измама.

Източник: www.btvnovinite.bg

Свързани ключови думи