България ще приключи и 2019 г. с бюджетен излишък, твърди икономистът

Не е възможно въвеждането на единна европейска минимална заплата. Това коментира икономистът Петър Ганев пред bTV по повод лансираната в последния месец идея от кандидата на Партията на европейските социалисти за лидер на Европейската комисия Франс Тимерманс за въвеждане на единна европейска минимална заплата, която да се равнява на 60% от медианната заплата.

Обикновено се говори за механизъм и координация, а не просто за 1000 евро, които да взема всеки европейски гражданин, обясни Ганев. „1135 лева е средната заплата за 2018 г. Медианната е 795 лева. У нас тя е 70% от средната заплата. Ако вземем предложението на Тимерманс, тя трябва да е 475 лева“, обясни Ганев. Това според икономиста означава, че минималната заплата у нас трябва да падне с 30-40 лева. Икономистът обърна внимание, че политиците говорят общо по темата, без да се задълбават особено в детайлите, а като се влезе в конкретика, се оказва, че губим от механизма на Тимерманс. 

По думите му важното е дали сме съгласни тези неща да се решават и налагат от Европа. Бизнесът подкрепя идеята да има единна минимална заплата, но определена по български механизъм, каза още Петър Ганев.

Относно състоянието на държавния бюджет, Петър Ганев коментира, че по всяка вероятност България ще приключи и 2019 г. с бюджетен излишък. „Това обаче не е добра практика“, добави той в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Излишъкът значи „ръчно управление“, което по всяко време може да смени своята посока. Планирането как ще се изразходи бюджетът винаги е оптималният избор, каза Ганев и уточни, че разходите под черта предполагат по-неразумно харчене.

Източник: www.investor.bg