Положителната тенденция на пазарите ще се запази поне до края на годината, смята експертът от БенчМарк Финанс

Петър Кръстев в дилър в отдел Международни финансови пазари в БенчМарк Финанс. Той е магистър по финанси и икономика. Занимава се с търговия с валути, CFD, акции, опции и други деривати вече повече от 10 години.
С г-н Кръстев коментирахме тенденциите на световните пазари. Той очерта своите прогнози. Не пропуснахме да обсъдим  платформите за електронна търговия и до колко те са подходящи за хора, които нямат опит в търговията. Ето какво каза г-н Кръстев за читателите на MoitePari.bg.

Какви са предизвикателствата на световните финансови пазари и какво ни очаква до края на годината, имайки предвид солидните ръстове на водещите индекси в САЩ и Европа. Ще продължи ли оптимизма и ще има ли нови исторически върхове?

Възходящият тренд на капиталовите пазари през 2013 г. продължи с пълна сила и през първите 6 месеца на тази година. Водещите американски индекси Dow Jones и Standard & Poor’s 500 не спират да покоряват все по-високи исторически върхове, а в Европа немският индекс DAX премина за първи път психологическата граница от 10 000 пункта. Оптимизмът не стихва, въпреки че централните банки и по-конкретно Федералният резерв на САЩ вече намали наполовина финансовите стимули, с които до скоро поддържаше изкуствено растежа. Изглежда, че развитите икономики вече са набрали достатъчно възходящ импулс за излизане от кризата. Икономическите индикатори също потвърждават това. Затова, поне за момента, не виждам причина мечките да изместят биковете на пазара.

Интересът към капиталовите пазари и индексите съвпадна с понижаващото се доверие към златото, което до скоро бе предпочитана инвестиционна алтернатива заради статуса ни на убежище. Смятате ли, че цената на благородния метал ще остане ниска и какво може да обърне тази тенденция?

Когато говорим за бягство от риск и активи убежища, може би най-точната асоциация е инвестицията в благородни метали. Златото несъмнено печелеше доверието на пазарните участници в най-тежките месеци на световната икономическа криза, но сегашният момент е различен. Инвеститорите започнаха да гледат по-смело към финансови инструменти с по-висока степен на риск, което пък намали интереса към златото. В контекста на оптимизма на развитите пазари по света не виждам как златото ще набере скоро нов възходящ импулс. Вероятно консолидацията в зоната около 1300 долара за тройунция ще продължи и през следващите месеци.

Като се има предвид случващото се на международните пазари, няма как да не отчетем и факта, че оптимизмът се пренесе в началото на годината и на родния капиталов пазар. Как смятате – това моментно състояние ли е?

Капиталовият пазар у нас доста дълго време страдаше от липса на корелация спрямо световните пазари. Докато борсите от двете страни на Океана възстановяваха тежките загуби от световната криза, ние останахме близо до дъното. Радващото е, че оптимизмът у нас също се завърна, макар и със закъснение. Миналата година бе доста успешна, първите месеци на 2014 – също, а основният измерител на Българската фондова борса SOFIX  тества 620 пункта.
Трябва да подчертаем също, че резките повишения доста често са следвани от също толкова резки спадове. През последните месеци капиталовият пазар у нас успя да защити спечеленото, опровергавайки някои по-песимистични прогнози. В момента сме свидетели на корекция, която е следствие от политическата нестабилност в страната, но пък тази корекция може да се използва за покупки от пазарни участници, които се включват по-късно. Затова и тук прогнозата ми е по-скоро оптимистична.

А какво би накарало българина да потърси доходност от международните финансови пазари, а да не държи парите си в банката, например?

У нас банковите депозити продължават да са най-предпочитаната инвестиция. Това има своето обяснение най-вече от гледна точка на сигурността, която дават, и на високите лихви, които банките поддържаха до скоро. С намаляването на лихвите по депозитите обаче е нормално хората да потърсят алтернативна доходност от капиталовите пазари в България и по света.

В какви други финансови инструменти може да се потърси доходност, освен в традиционните акции, злато и банкови депозити?

Финансовите пазари дават достъп до редица инструменти и инвестиционни алтернативи, но най-популярният инструмент, извън класическите акции, са валутните двойки. В България интересът към валутния пазар е доста сериозен и голяма част от пазарните участници предпочитат да търсят доходност именно на него. Други популярни инструменти са петрол, злато, борсови индекси и опции например.

БенчМарк Финанс предлага достъп до огромен брой финансови инструменти, подходящи както за спекулация, така и за структуриране на професионални портфейли. Търгува се чрез електронни платформи, които са доста лесни за работа дори и за хора, които нямат никакъв опит. 

Платформите BenchMark Trader, BenchMark MetaTrader и BenchMark BG Trader предлагат достъп до най-големите пазари по света – борси за търговия с акции, фючърси, фондове, валутни пазари, търговия със стоки, борсови индекси и други.

Смятате ли, че платформите за търговия разполагат с всичко необходимо за професионална търговия и анализ? Може ли човек, който няма опит и не е професионалист, да започне да търгува на международните финансови пазари?

Що се отнася до работата с платформите за търговия, буквално всеки може да започне да търгува на финансовите пазари със собствена сметка. Трейдинга в никакъв случай не е нещо сложно. Електронните платформи също са доста интуитивни за работа и предлагат всичко необходимо, както за начинаещи, така и за професионални трейдъри.
Трудното идва при правенето на задълбочен анализ, подбора на инструмент за търговия и избора, дали да купим или продадем.
До голяма степен обаче и този проблем намира решение през последните години. Специално при БенчМарк Финанс това е застъпено чрез богата секция с безплатни обучения, семинари, уебинари и други разнообразни образователни ресурси.

Какви са тенденциите в тази посока и на какви други помощни средства могат да разчитат начинаещите трейдъри?

Най-новото в тази посока се нарича мрежи за социална търговия. Това са общности от трейдъри, които обменят идеи и стратегии. Може да се избере печелиш трейдър от общността и да се копират всички негови сделки. 

BenchMark Social например е социална мрежа, която обединява хиляди трейдъри от цял свят. Тя е синхронизирана с платформата BenchMark MetaTrader 4 и освен това се предлага с версии за смартфони и таблети. Може да се избере трейдър и да се последват всички негови сделки, напълно автоматично и без допълнителни разходи.