теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Парламентът избра Радослав Миленков за подуправител на БНБ


0 гласа910 прочитания

Това стана единодушно със 115 гласа "за"

Парламентът избра единодушно със 115 гласа "за" Радослав Миленков за подуправител - ръководител на управление "Банков надзор", на Българската народна банка, предава БТА. 

Народното събрание освободи от поста досегашния подуправител Димитър Костов заради подадена оставка на 1 март т.г. 

След гласуването Радослав Миленков положи клетва като подуправител на БНБ на мястото на Димитър Костов.

Управителят на централната банка Димитър Радев предложи за поста Радослав Миленков, като в официалното съобщение на БНБ аргументите са, че той е добре познат и уважаван специалист в банковите среди, който е доказал своите професионални познания и добра репутация.

Управителят на БНБ Димитър Радев посочи, че Миленков има значителен управленски опит в няколко търговски банки, а от ноември 2014 г. досега заема длъжността председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Според него Миленков може да осигури приемственост в ключова сфера от мандата на Централната банка - регулирането и надзора върху банките в страната, и да доразвие капацитета на управление "Банков надзор" в продължение на реформите, извършени там през последните няколко години. 

"Основният приоритет, по който ще работя, е присъединяване към Единния надзорен механизъм", коментира пред журналисти новоизбраният подуправител на БНБ Радослав Миленков. Правителството ясно е заявило своите цели и се работи в този времеви хоризонт, за да бъдем приети до средата на тази година в чакалнята на еврозоната и в Банковия съюз, каза Миленков в отговор на въпрос. Попитан изключени ли са случаи като КТБ, новият подуправител се ангажира да направи всичко възможно да не се допусне това.

Източник: www.investor.bg
Свързани теми