теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Пазарите празнуват спасяването на САЩ. Доларът и петролът поскъпват


0 гласа1471 прочитания

След като президентът на САЩ Барак Обама обяви, че е постигнато споразумение за повишаване на лимита на дълга и фалитът на най-голямата икономика в света ще бъде избегнат, инвеститорите са обхванати от оптимизъм.

Азиатските индекси направо подскочиха, като в Япония Nikkei Stock Average покачва с 1.87%, до 10 017 пункта. В Хонконг Hang Seng е нагоре с 1.51%, до 22 779 пункта, а в Сидни S&P ASX се повиши с 1.58%, до 4 572 пункта.

Вероятно вълната от оптимизъм ще е краткотрайна. Това е най-вече корекция на отработените през миналата седмица от пазарите негативни очаквания за просрочване на плащанията по американския дълг след 2 август и понижение на кредитния рейтинг на САЩ.

След първоначалната силно позитивна реакция ще излезе на преден план въпросът за детайлите на споразумението, и най-вече това доколко орязването на федералните разходи от страна на Вашингтон ще се отрази на икономическия растеж.

Известен негативен оттенък върху днешната силно оптимистична сесия хвърля докладът на HSBC за активността в промишления сектор в Китай през юли. PMI индексът на банката падна до 49.3 пункта. Отделно данните от официалното изследване на държавната Китайска федерация за логистика и потребление, показа спад на индикатора за поръчките в промишления сектор до 50.7 пункта през юли, спрямо 50.9 пункта през юни. Ако стойността е под 50 пункта, това означава свиване на сектора.

Така основният индекс в Шанхай CSI 300 изостава значително от останалите основни борсови индикатори в региона и нараства с едва 0.29%, до 2 838 пункта.

Естествено сред най-печелившите от новината за избягването на неплатежоспособност на САЩ са позициите на банките. Акциите на Sumitomo Mitsui Financial Group поскъпват в Токио с 4.19%, а цената на книжата на HSBC се покачва в Хонконг с 1.63%.

Доларът печели срещу валутите убежища и губи срещу рисковите валути заради повишения апетит за риск на пазарите. Еврото поскъпва с 0.06%, до 1.4393 долара, докато йената поевтинява с 0.53%, до 77.6150 USD/JPY. Доларовият индекс на Nasdaq се покачва с 0.164%, до 73.866.

Златото, в качеството си на хедж актив е под натиск и поевтинява с 0.96%, до 1 615.60 долара за тройунция.

Американският лек суров петрол с доставка през септември поскъпва в рамките на електронната търговия в Ню Йорк с 1.23%, до 96.88 долара за барел.

Автор: www.darikfinance.bg