Най-висока доходност у нас могат да спечелят собствениците на имоти в Добрич

От началото на годината средната възвръщаемост от жилища, отдадени под наем е 6,12 на сто, като е отчетено намаление от 0,22% спрямо миналата година. Ситуацията е различна в отделните части на страната. Най-висока доходност у нас могат да спечелят собствениците на имоти в Добрич – 8,77 на сто, информира iNews. Шумен и Стара Загора също са сред градовете с по-висока възвръщаемост от жилища - съответно 6,63% и 6,46%. В София  доходността е близо 5,89 на сто, докато във Варна тя е 5,63%. Именно в тези два града е отчетен лек ръст спрямо миналата година.

Ситуацията с имотите по курортите е коренно различна. Те трудно биха могли да донесат доходност от продажба и от отдаване под наем.Към момента средната доходност от подобни имоти не надвишава 1-2%, информират от бранша. Поради тази причина те не предизвикват инвестиционен интерес, още повече че в момента много курорти в Испания и по Средиземноморието гарантират поне 5% годишна доходност, допълват запознати.

Тази година се наблюдава и тенденция към засилаване на  сделките с офис и търговски имоти в източно и средноевропейските държави, сред които и страната ни. Макар че са специфична инвестиция, бизнес сградите, предназначени за офиси под наем, както и търговските центрове също носят доходност.

В Чехия и Полша, където вълната от нови сделки се случи миналата и по-миналата година, доходността вече е двойно по-ниска, отколкото в България. Това кара редица специалисти да очакват засилена активност у нас през тази и следващата година, информира "Труд".

От бранша съобщават, че по-голяма ще бъде активността именно в областа на офис сградите, отколкото в моловете. Причината е, че през последните няколко години офис сградите от висок клас намаляха и успоредно с това тяхната заетост се увеличи. Макар че това все още не е довело до забележимо повишение на наемите, предвижда се скоро и това да се случи, а оттам доходността ще се увеличи.

Източник: www.econ.bg

Сравнете всички оферти за жилищни и ипотечни кредити от банкови институции